Franța critică China după ce ambasadorul chinez a spus că statele foste sovietice „nu sunt suverane”

Data publicării:
Lu Shaye la un podium
Ambasadorul chinez a făcut afirmații care au „consternat” guvernul de la Paris. Foto: Profimedia Images

Franța a criticat China, sâmbătă, și s-a declarat „consternată” de declarațiile ambasadorului chinez la Paris, care a spus că statele care au devenit independente după prăbușirea URSS „nu au statut efectiv în dreptul internațional”, negându-le, practic, suveranitatea.

Ambasadorul chinez la Paris, Lu Shaye, a dat un interviu în presa franceză în care a spus ca statele care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică și care au devenit independente după prăbușirea acesteia în 1991 „nu au statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu există un acord internaţional pentru a concretiza statutul lor de ţară suverană”.

Legat de Peninsula Crimeea, un teritoriu ucrainean pe care Rusia l-a ocupat din 2014, el a spus: „Depinde de modul în care percepem această problemă. Există istoria. Crimeea a fost la început la Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”.

Diplomatul chinez a îndemnat să se renunţe la disputele cu privire la problema frontierei post-sovietice. „În prezent, cel mai urgent lucru este să oprim, să ajungem la încetarea focului” între Rusia şi Ucraina, a spus el.

Ministerul francez de externe a transmis într-un comunicat că a „luat cunoştinţă cu consternare” despre aceste remarci, cerând Chinei „să spună dacă acestea reflectă poziţia sa, ceea ce sperăm să nu fie cazul”.

Ucraina a fost recunoscută internaţional „în interiorul frontierelor incluzând Crimeea în 1991 de către întreaga comunitate internaţională, inclusiv China, la căderea URSS, ca nou stat membru al Naţiunilor Unite”, a mai transmis diplomația franceză, amintind că anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 este „ilegală conform dreptului internaţional”.

Deși China susţine oficial că este neutră în conflictul sângeros pornit de regimul criminal de la Kremlin, dictatorul chinez, Xi Jinping, nu a condamnat niciodată invazia rusească şi nici măcar nu a vorbit la telefon, până în prezent, cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. În schimb, el a vizitat, recent, Moscova pentru a-şi reafirma parteneriatul cu Putin.

În timpul unei vizite în China la începutul lunii aprilie, Emmanuel Macron l-a îndemnat pe Xi Jinping să „readucă Rusia la raţiune” faţă de Ucraina şi l-a îndemnat să nu livreze arme regimului Putin.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri