Prima reacție a Moscovei după ce partidul prorus „Șor” a fost scos în afara legii: Urmează o regină română a întregii Moldove?

Data publicării:
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe Maria Zaharova vorbește la Forumul Legal Internațional de la Sankt Petersburg, pe 11 mai 2023.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe. Foto: Profimedia Images

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a dat de înţeles că decizia de a declara neconstituţional Partidul ŞOR din Republica Moldova ar contraveni principiilor democratice, potrivit News.ro. 

„O instanţă de judecată din Moldova a scos în afara legii partidul de opoziţie „ŞOR”. Democraţia progresează. Ce urmează? O regină română a întregii Moldove?”, a scris Zaharova pe canalul său de Telegram la puţin timp după pronunţarea deciziei Curţii Constituţionale din Republica Moldova, relatează NewsMaker, potrivit News.ro.

Partidul prorus „Șor” a fost declarat neconstituțional, luni, de Curtea Constituțională din Republica Moldova pe motiv că a acționat în contradicție cu principiile statului de drept, a pus în pericol suveranitatea și independența țării și a fost finanțat de serviciile secrete rusești, potrivit radiochisinau.md.

Potrivit hotărârii Curții Constituționale, membrii partidului înființat de omul de afaceri Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară și fugit în Israel, își vor exercita mandatele de deputat în calitate de deputați independenți. Același lucru se va întâmpla și în cazul membrilor de partid care au câștigat alegeri locale. Aceștia își vor duce la capăt mandatele ca independenți, fără să aibă dreptul de a se afilia la alte formațiuni politice.

Într-o postare pe Facebook, Ilan Şor a anunțat că va continua „proiectele sociale” şi formaţiunea sa va participa la toate alegerile, în ciuda interdicţiei. „Astăzi, Maia Sandu a scuipat în sute de mii de moldoveni care susţin Partidul „ŞOR”. Astăzi, Maia Sandu a scuipat repetat în feţele oamenilor. Vreau să anunţ cu fermitate că, indiferent de interdicţiile impuse de PAS (partidul de guvernământ - n.r.) şi Maia Sandu, toate proiectele noastre sociale vor continua şi vom participa la toate alegerile. Iar ţie, Maia Sandu, îţi recomand să îţi faci bagajele!”, a scris liderul formaţiunii, llan Şor, pe Facebook.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri