Primul caz de poliomielită din SUA din ultimul deceniu. Autoritățile sanitare sunt în alertă și recomandă vaccinarea

Data actualizării: Data publicării:
medicamente, vaccin pentru poliomielita
Virusul care provoacă poliomielita, identificat în SUA. Foto: Profimedia Imges

O persoană din Rockland County, New York, a fost diagnosticată cu poliomielită, acesta fiind primul caz identificat în SUA după aproape un deceniu, scrie CNN.

Persoana respectivă, tânăr adult nevaccinat, a început să aibă simptome de slăbiciune şi paralizie în urmă cu o lună, a declarat Patricia Schnabel Ruppert, reprezentantă a autorităţilor regionale medicale.

Cazul a apărut la aproape o lună după ce Agenţia de Siguranţă a Sănătăţii din Marea Britanie a anunţat că a descoperit poliovirus în eşantioane prelevate din sistemul de canalizare al Londrei, ceea ce arată că acolo ar fi cazuri de poliomielită, care însă nu au fost încă identificate.

Poliomielita este o infecție cauzată de poliovirus. O persoană din patru infectate are simptome asemănătoare gripei, inclusiv durere în gât, febră, oboseală, greață, dureri de cap și dureri de stomac.  Una din 200 are simptome mai grave, care includ furnicături și amorțeală la nivelul picioarelor, o infecție la nivel cerebral sau al măduvei spinării și paralizie, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Nu există tratament specific pentru poliomielita. Tratamentul pentru ameliorarea simptomelor poate include medicamente pentru relaxarea mușchilor și terapie fizică pentru stimularea mușchilor. Cu toate acestea, orice paralizie cauzată de poliomielita este permanentă.

„Acest pacient a prezentat slăbiciune și paralizie”, a spus Schnabel Ruppert. Acesta este primul caz de poliomielita diagnosticat în Statele Unite din 2013, potrivit Departamentului de Sănătate din New York . Oficialii din sănătate sfătuiesc medicii să fie atenți dacă apar și alte cazuri și sfătuiesc oamenii să se vaccineze împotriva poliomielitei.

Vaccinul antipolio face parte din programul de bază de imunizare al CDC și este necesar pentru a fi înscris la școală.  

Cazul din New York a fost identificat ca fiind o infecție cu un virus reversant polio Sabin tip 2, ceea ce indică faptul că a fost derivat de la cineva care a primit vaccinul oral antipoliomielită, care conține o formă vie, dar atenuată a virusului poliomielitei.

Oficialii spun că acest lucru sugerează că virusul provine din afara SUA, unde încă se administrează vaccinul oral, dar investighează originile acestui caz particular.

Oficialii din domeniul sănătății au declarat joi că persoana nu a călătorit în afara SUA înainte sau după ce a fost diagnosticată.

De obicei, persoanele care se infectează cu poliovirus îi pot infecta și pe alții în aproximativ două săptămâni

Vaccinul antipoliomielită oral nu mai este autorizat pentru utilizare în această țară. În SUA, din 2000 s-a administrat doar vaccinul inactivat împotriva poliomielitei.

„Pe baza a ceea ce știm despre acest caz și despre poliomielita în general, Departamentul de Sănătate recomandă insistent ca persoanele nevaccinate să fie vaccinate cu vaccinul împotriva poliomielitei IPV aprobat de FDA cât mai curând posibil. Vaccinul împotriva poliomielitei este sigur și eficient, protejând împotriva acestei boli și a făcut parte din lista imunizărilor obligatorii, de rutină pentru copii, recomandate de oficialii din domeniul sănătății și agențiile de sănătate publică la nivel național”, a declarat joi comisarul de stat pentru sănătate, Mary T. Bassett.

În timpul unuia dintre cele mai grave focare din 1952, virusul a infectat 58.000 de oameni în SUA, a paralizat peste 21.000 și a ucis peste 3.100. Cu toate acestea, campaniile de vaccinare reduc semnificativ cazurile. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri