Primul deținut alb din istorie condamnat la moarte în Florida a fost executat cu o injecție letală experimentală

Data actualizării: Data publicării:
mark asay

Un adept al supremației albilor, condamnat pentru crime rasiale în urmă cu 30 de ani, în statul american Florida, a fost executat printr-o injecție letală experimentală, relatează BBC News.

Mark Asay este primul alb din istoria statului Florida care este executat pentru uciderea lui Robert Lee Booker, un bărbat de culoare, și a lui Robert McDowell, un hispanic în vârstă de 26 de ani. Asay, în vârstă de 53 de ani, a fost găsit vinovat pentru două crime comise în Jacksonville, în 1987, și este primul deținut condamnat la moarte executat cu ajutorul unei injecții letale experimentale.

Asay i-a împușcat mortal pe cei doi, după ce le-a adresat mai multe injurii și a făcut comentarii rasiste la adresa lor. Procurorii au susținut că Asay l-a plătit pe Booker pentru „favoruri sexuale„, crezând că acesta este femeie, pentru că purta rochie. Când și-a dat seama că acesta era, de fapt, bărbat, l-a ucis.

Florida a reintrodus pedeapsa cu moartea în 1976, iar de atunci 20 de bărbați de culoare au fost executați.

Cocktailul de substanțe care i-a fost administrat bărbatului este unul care are la bază o substanță numită etomidat, un anestezic creat de belgieni. Etomidatul va înlocui midazolamul folosit până acum, care le-ar fi cauzat deținuților suferință.

Primele critici împotriva folosirii midazolamului au apărut după ce mai mulți deținuți au murit în agonie, după ce le-a fost administrată injecția letală. Însă testarea pe Asay a unui nou cocktail letal a atras dezaprobarea unui judecător, care a avertizat că executarea bărbatului cu o injecție netestată îi încalcă acestuia drepturile garantate prin Constituție și îl tratează ca pe un „proverbial porcușor de Guinea”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri