"Ce naiba a fost asta?". Ucrainenii au trecut de la extaz la agonie în cele 24 de ore cât a durat haosul din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
ucraineni se uita pe telefon
"Ce naiba a fost asta?". Ucrainenii au trecut de la extaz la agonie în cele 24 de ore cât a durat haosul din Rusia. FOTO: Profimedia IMages

Timp de aproape 24 de ore, milioane de ucraineni au crezut că războiul cu Rusia e la un pas de a se încheia. De vineri de la ora 21.00, când Evgheni Prigojin și-a anunțat marșul spre Moscovei, până sâmbătă la ora 20.00, când mercenarii au ajuns la mai puțin de 300 de kilometri de Moscova, cu tancuri și blindate, ucrainenii au sperat la sfârșitul regimului lui Putin.

Entuziasmul s-a prăbușit atunci când Prigojin a renunțat la revoltă, iar în locul lui și-au făcut loc dezamăgirea și frustrarea în Ucraina. Mulți au refuzat să creadă că este reală înțelegerea intermediată de Belarus, scrie The Guardian.

„Am fost optimist. La început a fost speranță pentru o lovitură de stat. Speram că totul se va termina. Speram că va avea loc o schimbare a puterii în Rusia și o retragere a trupelor din Ucraina. Apoi, deodată, asta a fost! Sfârșitul filmului. Nu s-a întâmplat nimic... Am fost atât de dezamăgit”, a spus Serghei, de 27 de ani, din Kiev.

Sâmbătă dimineață, după o noapte de alarme de raid aerian care au sunat în cel puțin cinci regiuni, Kievul s-a trezit cu încă un atac cu rachete declanșat de Rusia. Cel puțin cinci persoane au fost ucise în capitală după ce resturile unei rachete doborâte de ucraineni au lovit o clădire din cartierul Solomyansk. Ceea ce a ținut trează atenția ucrainenilor a fost știrea că Vladimir Putin l-a acuzat pe Prigojin de trădare.

De la începutul invaziei, Ucraina a sperat la instabilitate internă în Rusia și la faptul că tulburările politice ar putea submina puterea lui Putin, ceea ce credeau ei că va încheia răxboiul. De la Liov până în Harkov, oamenii au fost fericiți de revolta grupului de mercenari Wagner împotriva Moscovei și au sperat că luptele interne vor slăbi trupele ruse pe câmpul de luptă.

"Am fost atât de fericiți și surprinși", a spus Valeriy, 59 de ani, un student militar la Kiev. "Cu toții urmăream fiecare actualizare pe Telegram, încercând să interpretăm fiecare semn."

Printre primii care au reacționat la știrile din Rusia a fost președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a declarat că "slăbiciunea Rusiei este evidentă".

Câteva ore mai târziu, când o coloană de blindate militare Wagner care era în drum spre Moscova a ajuns în regiunea Lipetsk, la aproximativ 360 km de capitală, ucrainenii au început să spere. Pe canalele Telegram au apărut mulțime de mesaje care sugerau că este timpul schimbării.

Într-un mesaj se susținea că zeci de unități rusești se retrăgeau de pe front în Rusia, pentru a face față revoltei. În altele se spunea că sute de soldați părăsesc teritoriile ocupate pentru a se alătura grupului Wagner. Un altul a sugerat că partizanii din Belarus pregătesc o lovitură de stat pentru a răsturna regimul Lukașenko.

Entuziasmul a dispărut brusc la finalul zilei, atunci când presa de stat rusă a anunțat că Prigojin a ordonat trupelor să se întoarcă la bazele lor.

"Ce naiba a fost asta?" a spus Vira, o profesoară de 59 de ani. ''Am fost atât de confuză. Și azi mai diger evenimentele de ieri. Încă nu reușesc să adun puzzle-ul. Este destul de dificil.''

Un consilier al ministrului ucrainean al apărării a descris rebeliunea Wagner drept "cea mai ridicolă încercare de revoltă" vreodată. "Asta face Rusia mai slabă, iar pe noi mai puternici", a declarat Yuriy Sak pentru The World This Weekend de la BBC Radio 4.

Cu toate acestea, chiar și după retragere, tulburările din Rusia au oferit o "fereastră de oportunitate" Kievului de a transforma haosul intern al Moscovei într-un avantaj pe câmpul de luptă. 

Sâmbătă după-amiază, armata ucraineană a început o ofensivă în apropierea satelor din jurul Bahmut. Seara, Oleksandr Tarnavsky, un comandant ucrainean, a declarat agenției naționale de presă a Ucrainei, Ukrinform, că forțele acesteia au eliberat teritorii în apropierea orașului Krasnohorivka, în regiunea Donețk, care a fost ocupată de separatiștii pro-ruși din 2014.

"Orice moment de haos din spatele liniilor inamice e în interesul nostru", a spus ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, citat de Ukrinform.

Duminică, Ministerul rus al Apărării a comunicat că a respins forțele ucrainene din regiunile Donețk și Zaporojie și că 10 atacuri au fost respinse lână Bahmut: "În ultimele 24 de ore, forțele armate ale Ucrainei au continuat acțiunile ofensive".

Unii analiști se tem că un Putin ar putea deveni și mai periculos. La Kiev, senzația e că ceva s-a schimbat. Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, a declarat că situația din Rusia este scăpată de sub control.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Irinel Columbeanu are datorii la azilul unde locuiește: „Se străduiește să facă rost de bani”
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Sophie Turner a facut primele dezvaluiri despre despartirea de Joe Jonas: “Au fost cele mai grele zile din...