Primul summit global despre riscurile inteligenţei artificiale începe miercuri, dar se desfășoară cu ușile închise

Data publicării:
Inteligență artificială.
Inteligență artificială. Foto: Getty Images

Lideri politici, giganţi din sectorul tehnologiei şi experţi în inteligenţă artificială (AI) se reunesc miercuri în Regatul Unit cu ocazia deschiderii primului summit global privind riscurile generate de ascensiunea fulminantă a acestei tehnologii.

Revoluţia tehnologică în curs de desfăşurare dă naştere la speranţe şi dorinţe, dar şi la temeri, care se vor afla în centrul acestei întâlniri de la Bletchley Park Manor, centrul emblematic de spargere a codurilor din Al Doilea Război Mondial din centrul Angliei.

În prima zi a summitului, participanţii vor dezbate potenţialele pericole ale inteligenţei artificiale de ultimă generaţie, cum ar fi robotul conversaţional ChatGPT, potrivit Agerpres.

Reprezentanţi politici de înalt nivel sunt aşteptaţi apoi joi, precum preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vicepreşedinta americană, Kamala Harris, şi prim-ministrul Italiei, Georgia Meloni - singurul şef de stat din G7 care va face deplasarea în Regatul Unit.

În pofida tensiunilor şi a temerilor legate de spionajul industrial, China va fi de asemenea reprezentată, însă nu se ştie deocamdată la ce nivel.

Antreprenori-vedetă din Sillicon Valley, precum Sam Altman şi Elon Musk, care au creat împreună OpenAI, start-upul aflat la originea ChatGPT, ar trebui să participe şi ei la această reuniune.

Miliardarul Elon Musk, care deţine reţeaua de socializare X (fosta Twitter), a cerut în luna martie „o pauză” în cercetările dedicate inteligenţelor artificiale cele mai avansate, cum ar fi ChatGPT4, alături de sute de alţi experţi internaţionali.

El va participa şi la o rundă de discuţii cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak la finalul summitului.

În absenţa unor politici comune, Regatul Unit doreşte să devină un motor de cooperare internaţională în această chestiune care a bulversat atât de mult planeta, încât AI a fost desemnat miercuri cuvântul anului de editorii dicţionarului britanic Collins.

Guvernul britanic speră să se ajungă, cel puţin, la „o primă declaraţie internaţională despre natura riscurilor AI”. El propune, de asemenea, crearea unui grup de experţi în inteligenţa artificială după modelul grupului GIEC pentru climă.

Inteligenţele artificiale generative, capabile să producă texte, sunete şi imagini în urma unei simple cereri şi în doar câteva secunde, au făcut progrese fulminante în ultimii ani, iar următoarele generaţii ale acestor modele ar trebui să apară deja în lunile următoare.

Ele suscită speranţe imense pentru medicină şi educaţie, dar ar putea să determine şi„o ameninţare existenţială” prin destabilizarea societăţilor, permiţând fabricarea de arme sau scăpând de sub controlul oamenilor, a avertizat guvernul britanic într-un raport publicat joia trecută.

„Riscurile generate de inteligenţele artificiale avansate sunt mari”, a avertizat într-un comunicat ministrul britanic al Tehnologiei, Michelle Donelan, care va deschide summitul de la Bletchley Park. „Acest summit ne oferă ocazia de a ne asigura că avem persoanele potrivite şi cu o bună expertiză reunite în jurul mesei pentru a discuta despre modul în care putem să atenuăm aceste riscuri în viitor”, a adăugat ea.

Provocarea constă în definirea măsurilor de protecţie fără a împiedica inovarea laboratoarelor de inteligenţă artificială şi a giganţilor din domeniul tehnologiei.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au ales calea reglementării, preşedintele Joe Biden anunţând luni o serie de reguli şi de principii care au menirea de „a arăta calea” ce trebuie urmată la nivel internaţional.

Săptămâna trecută, mai multe companii, precum OpenAI, Meta (Facebook) şi DeepMind (Google), au acceptat să facă publice unele dintre regulile lor de securitate în privinţa AI, la cererea Regatului Unit.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Rishi Sunak, o sută de organizaţii, experţi şi activişti internaţionali au deplâns faptul că acest summit se ţine „cu uşile închise”, că este dominat de giganţii din sectorul noilor tehnologii şi că include un acces limitat pentru societatea civilă.

„Trebuie să încetăm să ne mai gândim că firmele private cu scop lucrativ sunt singurii proprietari posibili şi legitimi ai sistemelor de inteligenţă artificială, care ne transformă viaţa şi modul de lucru”, a declarat Sasha Costanza-Chock, profesor-asociat la Berkman Klein Center din cadrul Universităţii Harvard, într-o conferinţă de presă.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri