Profesorii unui liceu din Paris infestat cu ploșnițe amenință cu demisia dacă autoritățile nu închid unitatea de învățământ

Data publicării:
saltea plosnite
Parisul este oraşul cel mai afectat de invazia ploşniţelor, dar aceste insecte s-au răspândit şi în alte mari oraşe ale Franţei. Foto: Profimedia

Ploşniţe de pat au fost depistate la Liceul Elisa-Lemonnier din Paris. Confruntaţi cu refuzul autorităţilor de a închide unitatea de învăţământ, profesorii invocă „dreptul de a se retrage”, relatează Le Figaro, potrivit News.ro.

Ploşniţele continuă să invadeze capitala. Joi, la liceul Elisa-Lemonnier (Paris 12), au speriat un număr considerabil de elevi şi profesori, care au preferat să se întoarcă acasă, făcând uz de „dreptul la retragere”, notează publicaţia.

Alerta a fost dată în seara zilei de miercuri 4 octombrie, când în Centrul de Documentare şi Informare (CDI) al liceului au fost observaţi mai mulţi dăunători. Directorul a apelat apoi la o „companie de detecţie canină” care a intervenit joi dimineaţă „înainte de ora 8 a.m.”, potrivit Le Parisien. După confirmarea mai multor zone de infestare în care a fost interzis accesul, tratamentul ploşniţelor a început.

Autorităţile nu doresc pentru moment să închidă liceul, deoarece nu ar exista „nici un risc major în această etapă”. Dar sunt profesorii obligaţi să-şi continue lecţiile? Din punctul de vedere al directorului, unitatea „poate rămâne deschisă”, iar absenţele trebuie „justificate”, conform informaţiilor Le Parisien.

Profesorii au invocat însă „dreptul de retragere”, care permite salariatului sa refuze să vină la locul de munca sau să-l părăsească, fără a avea acordul prealabil al angajatorului său, daca situatia de la serviciu prezintă un pericol grav si iminent pentru viaţa sau pentru sănătatea lui, conform site-ului oficial al administraţiei franceze.

„La ora 8, elevii şi profesorii au rămas afară, pe trotuar. Profesorii şi-au afirmat dreptul de a se retrage (...) Niciunul dintre cei 80 de profesori care ar fi trebuit să fie la serviciu nu a intrat la ore”, a declarat pentru AFP un profesor de liceu.

Într-un mesaj transmis joi după-amiază profesorilor de liceu, directorul informează că firma de dezinsecţie mobilizată în această după-amiază intervine din nou.

Vineri, zonele contaminate vor fi închise „în aşteptarea dezinfectării”, dar restul liceului va fi „disponibil pentru a primi elevi şi profesori”, subliniază directorul, precizând că „unitatea rămâne deschisă şi toată lumea este aşteptată la post”.

Cel puţin două şcoli, un colegiu din Marsilia şi o şcoală primară din Villefranche-sur-Saône (Rhône), au fost închise în ultimele zile după descoperirea ploşniţelor.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri