Rusia amenință că va sechestra activele occidentale dacă G7 îi confiscă rezervele blocate ale băncii centrale

Data actualizării: Data publicării:
Peskov își pune mâna la cap.
Dimitri Peskov. Foto: Profimedia Images

Kremlinul a avertizat vineri Occidentul că are o listă de active americane, europene şi altele care vor fi confiscate în cazul în care liderii G7 vor decide să confişte rezervele băncii centrale ruse de 300 de miliarde de dolari care sunt în prezent blocate, transmite Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice astfel de mişcare a Occidentului înseamnă ”furt” și ar încălca dreptul internaţional, subminând rezervele valutare, sistemul financiar global şi economia mondială.

Liderii Grupului celor Şapte naţiuni industrializate vor discuta despre o nouă opțiune juridică care ar permite confiscarea bunurilor ruseşti îngheţate, când se vor reuni în februarie, potrivit unor declarații făcute de un oficial britanic și două surse familiare cu planurile.

”Va fi o lovitură semnificativă pentru economia internaţională, va submina economia internaţională. Va submina încrederea altor ţări în Statele Unite, precum şi în UE ca garanţi economici. Prin urmare, astfel de acţiuni au consecinţe foarte, foarte grave”, a declarat Peskov reporterilor.

Întrebat dacă există o listă specifică de bunuri occidentale pe care Rusia le-ar putea confisca ca răzbunare, Peskov a spus: ”Da. Există”.

El a refuzat să spună care sunt activele specifice pe listă.

După ce preşedintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în 2022, Statele Unite şi aliaţii săi au interzis tranzacţiile cu banca centrală şi Ministerul de Finanţe al Rusiei, blocând circa 300 de miliarde de dolari de active ruseşti suverane în Occident.

Oficialii din SUA şi Marea Britanie au încercat în ultimele luni să demareze procesul de confiscare a activelor ruseşti imobilizate în Belgia şi alte oraşe europene şi speră ca liderii G7 să fie de acord să emită o declaraţie mai fermă când se vor întâlni la sfârşitul lunii februarie, în jurul celei de-a doua aniversări a invadării Ucrainei de către Moscova, au confirmat trei surse pentru Reuters.

Ar putea fi confiscate activele rusești?

Legalitatea confiscării activelor suverane ruseşti nu este clară, iar Rusia a spus în repetate rânduri că va contesta orice sechestru în instanţe.

Susţinătorii confiscării bunurilor ruseşti spun că războiul din Ucraina este un război ilegal şi că banii ruşi îngheţaţi ar trebui să fie oferiți Ucrainei fie pentru reconstrucţie, fie chiar pentru a lupta cu forţele ruse.

Oficialii ruşi, totuşi, spun că Occidentul a purtat mai multe războaie de legalitate îndoielnică, inclusiv războiul SUA în Irak în 2003-2011, iar unii avocaţi s-au întrebat dacă confiscarea este chiar legală în dreptul internaţional.

Nu a fost luată nicio decizie, iar mai multe ţări, inclusiv Statele Unite şi Marea Britanie, ar trebui să adopte o serie de modificări legislative pentru a desemne care sunt autorităţile îndreptățite pentru a efectua astfel de confiscări, au mai declarat surse pentru Reuters.

Rusia a redus deţinerile de titluri ale Trezoreriei americane din 2014, iar unii observatori din Statele Unite au avertizat că o confiscare a activelor ruseşti ar putea determina alte mari puteri, inclusiv China, să evite monedele americane şi europene şi obligaţiunile guvernamentale.

Deşi banca centrală rusă nu a detaliat exact ce active au fost îngheţate, majoritatea obligaţiunilor şi depozitelor sunt în euro, dar mai sunt şi unele în dolari americani şi lire sterline, potrivit datelor disponibile de la începutul anului 2022.

Unii oficiali ruşi au sugerat că, dacă activele ruseşti sunt confiscate, atunci activele investitorilor străini blocaţi în aşa-numitele conturi speciale de tip ”C” din Rusia ar putea avea aceeaşi soartă - unele active străine fiind blocate efectiv în conturile de acest tip.

Nu este clar câţi bani sunt în aceste conturi, dar oficialii ruşi au spus că cifrele se învârt în jurul a 300 de miliarde de dolari din rezervele ruseşti îngheţate.

Ministrul de Finanţe Anton Siluanov a declarat săptămâna trecută că există fonduri semnificative în conturile C. Banca centrală a Rusiei a refuzat să comenteze.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri