Galerie Foto Proteste violente în Paris și mai multe orașe franceze după ce poliția a ucis un băiat de 17 ani pentru că nu a oprit la semnal

Data actualizării: Data publicării:
autobuz in flăcări în Paris
Foto: Profimedia Images

Proteste masive și tensiuni sociale au erupt, peste noapte, în Paris, ca urmare a unui episod de brutalitate a poliției în care a fost ucis un adolescent de 17 ani pentru că nu s-a oprit la semnalele polițiștilor rutieri, relatează BBC.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

În imaginile care circulă pe rețelele sociale se poate vedea cum un ofițer de poliție îndreaptă arma spre șoferul unei mașini și trage. Mașina se izbește apoi de un obstacol și se oprește.

Adolescentul a murit ca urmare a rănilor. Glonțul i-a străpuns pieptul, iar medicii nu au mai putut să-l salveze în ciuda manevrelor obișnuite.

Ofițerul de poliție care a tras a fost reținut, fiind acuzat de omucidere.

Conform publicației franceze Le Monde, polițiștii au sugerat că tânărul a condus mașina în direcția lor cu intenția de a-i ataca. Totuși, în imaginile apărute pe internet situația arată altfel.

În imagini, doi ofițeri de poliție încearcă să oprească vehiculul. Unul dintre ei își îndreaptă arma spre șofer pe geam și pare că trage de la distanță mică spre țintă.

Agenția AFP a scris și că o persoană din clipul video pare că spune „o să fii împușcat în cap”, dar este neclar cine spune aceste cuvinte.

Alte două persoane se aflau în mașină la momentul în care s-au produs violențele, dintre care unul a fugit, în timp ce al doilea, tot minor, a fost arestat și reținut de polițiști.

Proteste în mai multe orașe după tragedie

Împușcarea și uciderea tânărului a declanșat un val masiv de proteste, marți noapte, la Nanterre, zona de la vest de Paris unde s-a produs tragedia.

Protestatrii au incendiat mașini și pubele de gunoi și au distrus stații de autobuz. Au fost aruncat inclusiv artificii în apropiere de secții de poliției. Jandarmii au folosit și gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari, unii construind inclusiv baricade pe parcursul nopții.

În jur de 20 de persoane au fost arestate pe parcursul nopții în protestele dezlănțuite. Mai multe proteste similare au fost raportate în orășelele Asnieres, Colombes, Suresnes, Auberviliers, Clichy-sous-Bois și Mantes-la-Jolie.

Autoritățile au deschis două investigații separate în urma uciderii tânărului – unul pentru posibila omucidere comisă de un oficial public și a doua pentru presupusul refuz al șoferului de a opri mașina la semnalele poliției și pentru tentativa de ucidere a unui ofițer.

Șeful poliției din Paris, Laurent Nunez, a declarat pentru televiziunea franceză BFMTV spune că acțiunile polițistului „ridică semne de întrebare”, dar a sugerat că acesta ar fi putut să se fi simțit amenințat.

Avocatul familiei tânărului ucis a insistat că a fost vorba de un caz de „apărare ilegitimă”, precizând pentru același canal că imaginile au arătat „un polițist ucigând un tânăr cu sânge rece”. El a adăugat că familia a depus plângere împotriva poliției și pentru „minciună” pentru că polițiștii au susținut că tânărul a încercat să-i lovească cu mașina.

Un alt avocat al familiei a spus că nimic nu poate justifica ce s-a întâmplat și că uciderea tânărului a fost o „execuție”.

Ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, a declarat, marți, că imaginile video de pe internet sunt „extrem de șocante”. El i-a îndemnat pe oameni să „respecte suferința familiei și prezumția de nevinovăție a polițiștilor”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri