Psihiatru: Copiii din Gaza sunt traumatizați de bombardamentele israeliene. „Udă patul, le e mereu frică, au comportament agresiv”

Data actualizării: Data publicării:
mâna unui bărbat ține mâna unui copil în Gaza
Peste 1.500 de copii din Gaza au murit în ultimele două săptămâni. Foto: Profimedia Images

Copiii din Gaza prezintă tot mai multe „semne de traumă”, după două săptămâni de bombardamente intense ale aviației israeliene și mai ales în condițiile în care în acest moment în Fâșia Gaza nu există niciun loc sigur, au declarat părinți și psihiatri pentru Reuters, informează The Guardian.

Aproape jumătate din populația de 2,3 milioane de locuitori din Gaza e alcătuită din copii. Aceștia trăiesc de două săptămâni sub bombardamente constante. Marea majoritate a copiilor din Gaza trăiesc acum în școli care funcționează ca adăposturi aflate sub protecția ONU, după ce au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, în lipsa mâncării și a apei curente.

„Copiii au început să dezvolte simptome serioase: au convulsii, udă patul în timpul somnului, le e mereu frică, comportament agresiv, nervozitate”, a declarat Fadel Abu Heen, psihiatru din Gaza. De asemenea, psihiatrul a notat că respectivii copii nu se „dezlipesc” deloc de părinți.

Până în prezent peste 4.100 de palestinieni au fost uciși în Gaza. Peste 1.500 dintre aceștia sunt copii. Alte 13.000 de persoane au fost rănite, conform ministrului palestinian al Sănătății.

„Copiii noștri suferă cel mai mult noaptea. Plâng tot timpul, își udă patul în mod necontrolat și nu am timp să curăț după fiecare, de fiecare dată”, a spus Tahreer Tabash, o mamă a șase copii care se adăpostesc acum într-o școală din Gaza.

„Când se produce o explozie în apropiere, încep să țipe și de fiecare dată sunt înspăimântați. Încercăm să-i liniștim pe cei mai mici și să le spunem că sunt artificii. Dar cei mai mari știu ce se întâmplă”, a spus Ibrahim al-Agha, un inginer din Gaza.

Experții în sănătate mentală din Gaza consultați de Reuters au spus că pentru cei care locuiesc aici nu există noțiunea de „stres posttraumatic”, deoarece trauma trăită în această enclavă este una continuă.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri