Putin: Avem negocieri cu SUA pentru eliberarea reporterului american Evan Gershkovich, dar „nu este ușor”

Data publicării:
vladimir putin la conferința anuală de presă
Vladimir Putin a spus la conferința anuală de presă că „partea americană trebuie să ne asculte și să ia o anumită decizie – una care se potrivește și părții ruse”. Sursa foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a spus în conferința sa anuală de presă că negocierile cu SUA, cu privire la reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, reținut după ce FSB l-a acuzat că încearcă să obțină secrete de stat, sunt în desfășurare, dar că „nu este ușor”, deoarece Casa Albă continuă să insiste pentru eliberarea lui, transmite CNN.

Putin a spus că discuțiile cu SUA sunt în desfășurare și și-a exprimat speranța de a ajunge la o soluție reciproc acceptabilă, dar a insistat că o soluție „trebuie să se potrivească și părții ruse”.

Vorbind în timpul conferinței sale de presă anuale și sesiunii de întrebări și răspunsuri, Putin a spus:

„Avem contacte cu parteneri americani în această chestiune. Un dialog este în desfășurare. Nu e ușor; Nu voi intra în detalii acum, dar, în general, mi se pare că vorbim o limbă pe care să se înțeleagă unul pentru celălalt.”

Gershkovich a fost arestat în martie în timpul unei călătorii cu serviciul în Rusia, pentru a face un reportaj. FSB, principalul serviciu de securitate al Rusiei, l-a acuzat că a încercat să obțină secrete de stat - o acuzație pe care Gershkovich, angajatorul său și guvernul SUA au negat-o cu fermitate.

Dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare.

„Sper că vom găsi o soluție. Dar, repet că partea americană trebuie să ne asculte și să ia o anumită decizie – una care se potrivește și părții ruse”, a adăugat Putin.

Joi, o instanță de la Moscova a confirmat decizia conform căreia el trebuie să rămână în detenție până pe 30 ianuarie. Hotărârea inițială de luna trecută a fost criticată de Ambasada SUA la Moscova, care a declarat că este „profund îngrijorată” de decizie.

La scurt timp după arestarea sa, Departamentul de Stat al SUA a declarat oficial pe Gershkovich reținut pe nedrept de Rusia, afirmând: „Jurnalismul nu este o crimă. Condamnăm reprimarea continuă de către Kremlin a vocilor independente din Rusia și războiul său continuu împotriva adevărului.”

Dar eforturile administrației Biden de a-i asigura eliberarea nu au dat încă rezultate. Casa Albă s-a oferit să schimbe un număr mare de cetățeni ruși reținuți pentru acuzații de spionaj în străinătate în schimbul eliberării lui Gershkovich și a lui american Paul Whelan, au declarat săptămâna trecută pentru CNN două persoane familiarizate cu problema, dar oferta nu a fost acceptată.

Întrebat despre această respingere, Putin a confirmat că sunt în desfășurare discuții cu privire la posibila extrădare a americanilor întemnițați.

„Nu se pune problema că refuzăm întoarcerea lor. Noi nu refuzăm. Vrem să negociem, iar acordurile trebuie să fie reciproc acceptabile și satisfăcătoare pentru ambele părți”, a spus el.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri