Putin cere negocieri imediate cu NATO și SUA privind securitatea Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin
Președintele Rusiei, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi negocieri „imediate” cu NATO şi SUA privind garanţiile pe care trebuie să le primească Rusia pentru securitatea sa, pe fondul tensiunilor cu Ucraina.

„Vladimir Putin a subliniat necesitatea lansării imediate de negocieri cu SUA şi NATO pentru a defini garanţiile judiciare pentru securitatea ţării noastre, în scopul excluderii extinderii viitoare a Alianţei la Est şi a desfăşurării de sisteme de armament care ameninţă Rusia în Ucraina şi alte state vecine”, a informat Kremlinul într-un comunicat după o discuţie între preşedintele rus şi omologul său finlandez, Sauli Niinisto, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Finlanda este un intermediar tradiţional între Rusia şi rivalii săi occidentali.

Cu prilejul unei videoconferinţe de la începutul lui decembrie, preşedintele rus i-a cerut omologului său american Joe Biden garanţii juridice pentru a exclude orice nouă extindere a NATO, în contextul în care Moscova estimează că occidentalii, deschizând Alianţa pentru ţări din Europa de Est şi fosta URSS, şi-au încălcat promisiunile făcute după căderea fostei Uniuni Sovietice.

În acest sens, Rusia consideră o eventuală aderare a Kievului la NATO o linie roşie. Rusia a anexat deja peninsula ucraineană Crimeea, drept reacţie la revoluţia pro-occidentală în 2014.

Citește și: Vom avea un „război cald” în Ucraina? „Putin nu vrea război, vrea să negocieze. Dar vrea acum, când NATO e încă slab pe flancul estic”

Rusia este în prezent suspectată în Occident că pregăteşte o nouă invazie a Ucrainei şi că desfăşoară forţe considerabile la frontiera lor comună.

Kremlinul respinge aceste acuzaţii şi afirmă, dimpotrivă, că Rusia este ameninţată de NATO, care înarmează Ucraina şi înmulţeşte desfăşurările de mijloace aeriene şi maritime în regiunea Mării Negre.

Vladimir Putin a acuzat din nou, între altele, puterea ucraineană de încălcarea acordurilor de la Minsk care stabilesc o foaie de parcurs spre pace în Ucraina de Est (Donbas), unde Kievul se luptă de aproape opt ani cu separatiştii proruşi susţinuţi de Kremlin.

„Preşedintele Rusiei a subliniat, în special, că autorităţile ucrainene, încălcând acordurile de la Minsk, au optat în mod clar pentru un pariu al forţei, utilizând în Donbas arme grele şi drone de atac”, a precizat Kremlinul.

Citiți și: Generalii din Ucraina caută soluții pentru un potențial război cu Rusia. O invazie ar fi un scenariu de coșmar

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri