Putin i-a spus lui Lukașenko că Rusia și Belarus vor beneficia de fapt de pe urma sancțiunilor occidentale

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și Alexander Lukașenko
Vladimir Putin și Alexander Lukașenko s-au întâlnit vineri, la Moscova FOTO: Profimedia Images

Sancțiunile occidentale sunt o oportunitate pentru Rusia și Belarus de a-și consolida suveranitatea tehnologică și economică, i-a spus Vladimir Putin lui Alexander Lukașenko, care l-a vizitat vineri la Moscova.

„Ultimii ani au arătat că acolo unde occidentalii ne-au impus restricții, am dobândit noi competențe și le-am perfecționat pe cele vechi”, a spus Putin în declarația de deschidere a întâlnirii cu liderul din Belarus, Alexander Lukașenko, potrivit CNN.

„Acesta este un moment oportun de a înainta către întărirea suveranității tehnologice și economice”, a spus președintele rus.

Putin a mai spus că este convins că Rusia și Belarus vor trece peste aceste dificultăți și chiar vor „dobândi mai multe competențe, mai multe oportunități de independență și în cele din urmă vor beneficia de toate acestea, așa cum s-a mai întâmplat în anii anteriori”.

Lukașenko a fost întru totul de acord cu Putin, spunând că Belarus are tot ce îi trebuie pentru a-și întări economia aflată sub sancțiuni.

„Trebuie să ne reconstruim economia. Și avem tot ce ne trebuie pentru asta, ne putem descurca fără ei. Avem totul pentru a ne continua viața și munca în mod normal”, a spus președintele din Belarus.

Lukașenko a mai spus că este bucuros că a început războiul din Ucraina, invocând acuzațiile false privind armele biologice și centralele nucleare care ar fi în pericol dacă Rusia nu ar fi invadat. Lukașenko a mai amintit, de asemenea, de o afirmație nefondată precum că Ucraina „se pregătea să atace nu numai Donbasul, ci și-a plasat poziții și pentru a ataca Belarus”.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a sintetizat joi prejudiciul economic și financiar cauzat de sancțiunile impuse de SUA, Regatul Unit și Uniunea Europeană în ultimele săptămâni: „Am izolat financiar Rusia. Rubla este în cădere liberă. Piața de valori rusă este închisă. Rusia a fost efectiv exclusă din sistemul financiar internațional", a spus Yellen.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri