Putin l-a demis pe comandantul flotei din Marea Neagră (presa rusă). Înlocuirea lui Osipov fusese anunțată de ucraineni vinerea trecută

Data publicării:
igor osipov
Putin l-a demis pe comandantul flotei din Marea Neagră după exploziile care i-au distrus avioanele din Crimeea. Foto: Profimedia Images

Flota rusă de la Marea Neagră, cu sediul în Crimeea anexată, are un nou comandant, a anunțat miercuri agenţia rusă de ştiri RIA, după ce bazele militare ruse din peninsula au fost zguduite de explozii în ultimele nouă zile.

RIA citează surse militare, care au precizat că noul șef, Viktor Sokolov, a fost prezentat membrilor consiliului militar al flotei în portul Sevastopol, scrie Reuters.

Dacă va fi confirmată, înlăturarea fostului comandant Igor Osipov ar marca cea mai proeminentă demitere a unui oficial militar în cele aproape șase luni de la invazia Rusiei în Ucraina.

O sursă a spus că este „normal” ca numirea să nu fie anunțată public într-un moment în care Rusia este angajată în așa-zisa „operațiune militară specială” în Ucraina.

Flota Mării Negre, care are o istorie venerată în Rusia, a suferit mai multe umilințe pe parcursul războiului în Ucraina.

În aprilie, ucrainenii au lovit nava amiral a flotei, Moskva, cu rachete Neptune, și au scufundat-o. 

Săptămâna trecută, baza sa aeriană Saki din sud-vestul Crimeei, în apropiere de sediul flotei de la Sevastopol, a fost devastată de o serie de explozii care au distrus opt avioane de război, potrivit imaginilor din satelit.

Apoi, marți, exploziile au zguduit un depozit de muniții de la o bază militară din nordul peninsulei. Rusia a numit lovitura un act de sabotaj, iar Ucraina a dat de înțeles că este responsabilă pentru atacuri.

Înlocuirea lui Osipov fusese anunțată încă de săptămâna trecută de presa din Ucraina. Conform jurnaliştilor ucraineni, amiralul Osipov, care se menţinuse în post chiar şi după scufundarea crucişătorului Moskva ar fi fost înlocuit de viceamiralul Viktor Sokolov.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri