Putin: „Livrările de gaze nu vor fi suspendate din cauza tensiunilor legate de Ucraina”

Data publicării:
Există temeri că decizia Rusiei de a trimite trupe în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea afecta aprovizionarea cu energie. Foto: Profimedia Images
Există temeri că decizia Rusiei de a trimite trupe în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea afecta aprovizionarea cu energie. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că livrările de gaze nu vor fi suspendate, deși au crescut tensiunile cu Occidentul legate de Ucraina, relatează dpa.

Rusia intenţionează să continue aprovizionarea neîntreruptă cu această materie primă, inclusiv cu gaz natural lichefiat, a pieţelor mondiale, a declarat Putin la un forum al ţărilor exportatoare de gaze naturale, potrivit Kremlinului.

Există temeri că decizia Rusiei de a trimite trupe în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea afecta aprovizionarea cu energie, dar Moscova subliniază că gazele au fost pompate fără întrerupere către Occident chiar şi în perioada Războiului Rece, transmite Agerpres.

Ministrul Energiei din Qatar, Saad al Kaabi, a declarat marţi că este practic imposibil de înlocuit într-un timp foarte scurt volumul de gaze furnizat de Rusia Europei în cazul unor sancţiuni din cauza conflictului legat de Ucraina, dacă Moscova va decide să-şi reducă livrările, potrivit EFE.

Cred că, fundamental, când vorbim despre problema Ucrainei şi eventualele repercusiuni în ceea ce priveşte înlocuirea gazelor ruseşti livrate în Europa, care însumează circa 40% (din totalul importurilor), nicio ţară nu poate înlocui acest volum şi nici nu are o astfel de capacitate, a reiterat ministrul din Qatar la finalul celui de-al VI-lea Summit al Forumului Forumului statelor exportatoare de gaze (FPEG) de la Doha.

Olaf Scholz: Gazoductul Nord Stream 2 nu poate continua

Mesajul președintelui rus vine după ce cancelarul german Olaf Scholz a anunțat, marți, că certificarea gazoductului Nord Stream 2 nu poate continua, având în vedere ultimele acțiuni ale Rusiei. 

Conducta dintre Rusia și Germania a fost finalizată în septembrie anul trecut, dar nu este încă în funcțiune.

Marți dimineață, ministrul german al energiei, Robert Habeck, a decis retragerea solicitării de autorizare a conductei dintre Rusia și Germania. „Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcțiune”, a spus Scholz într-o conferință de presă la Berlin.

Qatar nu poate acoperi singură livrările de gaze ruseşti către Uniunea Europeană

De altfel, pe 1 feburarie, Qatarul, unul din cei mai mari exportatori de gaze naturale din lume, a transmis că nu va putea acoperi nevoile energetice ale Uniunii Europene, în cazul unui deficit al aprovizionării blocului comunitar cu gaze din Rusia, ca urmare a tensiunilor politico-militare din jurul Ucrainei.

„Volumul de gaze de care are nevoie UE nu poate fi compensat de nimeni în mod unilateral, fără a perturba livrările către alte regiuni ale lumii”, a declarat ministrul qatarez de stat al energiei, Saad Sherida Al-Kaabi, potrivit Reuters.

„Securitatea energetică a Europei necesită un efort colectiv al multor părţi”, a explicat acesta, după o întâlnire avută la Doha cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

În plus, la începutul acestei luni, Qatarul a cerut Uniunii Europene să restricţioneze revânzarea de gaze în afara blocului comunitar, dacă vrea ca micul stat din Peninsula Arabă, împreună cu alţi furnizori de gaze, să aprovizioneze UE în regim de urgenţă în cazul unui conflict între Rusia şi Ucraina.

Citește și: UE ia în calcul decuplarea de la gazul rusesc, dacă Putin invadează Ucraina. Ce soluții caută SUA pentru alimentarea Europei

Ursula von der Leyen: UE poate rezista fără gaz din Rusia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, că Uniunea Europeană poate rezista fără gaz rusesc.

„Astăzi pot spune că, chiar şi în cazul unei întreruperi complete a alimentării cu gaz din Rusia, suntem în siguranţă iarna aceasta”, a declarat şefa executivului european.

Citește și: Preşedinta Comisiei Europene confirmă un plan de rezervă dacă Rusia va întrerupe furnizarea de gaze

Ea a lansat acuzaţii grave la adresa companiei ruse Gazprom, susţinând că aceasta „încearcă în mod intenţionat să stocheze şi să livreze cât mai puţin, în timp ce preţurile şi cererea cresc vertiginos”.

În UE au existat timp ce câteva săptămâni temeri că actualul conflict între Rusia şi Occident legat de pericolul unei invazii ruse în Ucraina ar putea perturba alimentarea cu gaze, reamintete agenția de presă dpa. 

Uniunea Europeană depinde în proporție de circa 30 la sută de importurile de gaz din Rusia, în timp ce în România, nevoile de import sunt chiar mai mici.

Citește și: Cum se poate obține independența energetică față de Rusia?

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri