Putin si Erdogan s-ar putea întâlni la sfârșitul lunii august pentru discuții despre acordul cerealelor din Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, alături de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. FOTO: Profimedia Images

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan s-ar putea întâlni la finele lunii august la Ankara. Turcia își propune să convingă Rusia să revină la acordul privind cerealele din Marea Neagră, recent abandonat de Kremlin, transmite POLITICO.

Cabinetul lui Erdoğan se reunește luni pentru a discuta despre "posibila vizită a președintelui rus Vladimir Putin în Turcia la sfârșitul acestei luni", a relatat cotidianul pro-guvernamental Hürriyet.

Săptămâna trecută, președintele Turciei spunea că "nu există încă o dată precisă, dar ministrul meu de Externe şi şeful serviciului de informaţii poartă discuţii în acest sens".

În timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Istanbul luna trecută, președintele turc a anunțat că Putin va călători în Turcia în luna august pentru a discuta despre prelungirea acordului care a permis Ucrainei să continue să își exporte produsele agricole prin Marea Neagră după invazia rusă.

Dar acordul, mediat de Națiunile Unite și Turcia, s-a încheiat luna trecută, după ce Rusia s-a retras unilateral din acord.

Erdoğan a făcut un soi de echilibristică strategică pe parcursul războiului cu Rusia. În timp ce a condamnat în linii mari ilegalitatea invaziei lui Putin și a vândut drone fabricate în Turcia forțelor ucrainene, Ankara a avut deopotrivă o atitudine conciliantă cu occidentul, pentru a evita sancțiunile, știind că nu poate să renunțe întru-totul la Moscova, din cauza dependenței de resursele energetice ale Rusiei.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri