Putin susține că a testat „superarma” Burevestnik, chiar după ce purtătorul său de cuvânt a negat că s-ar pregăti un astfel de test

Data actualizării: Data publicării:
Racheta de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik
Racheta Burevestnik este o armă strategică menită să fie folosită ca răspuns la un atac nuclear din partea inamicului. Foto: Profimedia Images

Rusia a organizat un „ultim test de succes” al unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară, a susținut președintee rus Vladimir Putin. Dar declarațiile sale au venit după ce purtătorul său de cuvânt a negat o relatare a New York Times conform căreia testarea armei, cunoscută sub numele de Burevestnik, este iminentă. În plus, Ministerul Apărării nu a spus absolut nimic despre acest subiect, relatează BBC.

Arma experimentală, anunțată pentru prima dată în 2018, ar avea o rază de acțiune potențial nelimitată. Dar se știu prea puține despre capacitățile sale și există rapoarte că testele anterioare au eșuat.

Afirmația lui Putin nu a fost confirmată în mod independent, iar Ministerul Apărării nu a scos nicio vorbă despre acest subiect.

Imagini din satelit difuzate luna trecută indicau că Rusia a construit recent noi instalații într-o locație îndepărtată în care au fost efectuate anterior teste nucleare sovietice - Novaia Zemlia, un arhipelag insular din nordul Mării Barents.

„Acum am terminat practic lucrul la tipurile moderne de armament strategic despre care am vorbit și pe care le-am anunțat în urmă cu câțiva ani”, a spus Putin într-o întâlnire în stațiunea Soci, la Marea Neagră, care a fost transmisă în direct de televiziunea de stat.

„Un ultim test de succes a avut loc pentru Burevestnik – o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară cu rază globală”, a susținut el.

Racheta, care a primit de la NATO numele de cod Skyfall, ar fi alimentată de un reactor nuclear, care ar trebui să se activeze după ce rachetele de propulsie cu combustibil solid o lansează în aer.

Dar New York Times a citat un ONG pentru controlul armelor, Nuclear Threat Initiative, care spune că cele 13 teste anterioare cunoscute ale sistemului, care au avut loc între 2017 și 2019, au eșuat.

Potrivit raportului NTI, racheta este o armă strategică menită să fie folosită ca răspuns la un atac nuclear din partea inamicului. Racheta poate fi echipată cu focoase convenționale sau nucleare, însă are o încărcătura mai mică decât alte arme nucleare. Folosită în război, racheta ar putea distruge zone urbane și ținte militare mari, potrivit experților.

Putin a mai spus că o rachetă balistică intercontinentală, numită Sarmat, este aproape finalizată.

Putin a spus, pe de altă parte, că Rusia nu intenționează să-și schimbe doctrina nucleară - politica ce stabilește circumstanțele în care forțele sale ar putea folosi arme nucleare.

El a adăugat că existența statului rus nu este amenințată și că „nicio persoană cu o minte sănătoasă și o memorie clară” nu va lua în considerare o lovitură nucleară împotriva acestuia.

Dar el a adăugat că, teoretic, Rusia s-ar putea retrage din Tratatul de interzicere completă a testelor nucleare din 1996. El a susținut că, deoarece SUA l-au semnat, dar nu l-au ratificat niciodată, este posibil ca Rusia să acționeze în același mod.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri