Reacția Moldovei la posibila cerere de anexare a Transnistriei la Rusia: Tiraspolul e conștient de consecințele unor pași negândiți

Data actualizării: Data publicării:
Moldova Transnistria Republic Day
Alegerile prezidenţiale din Rusia vor avea loc în 15-17 martie. Acestea sunt primele alegeri prezidenţiale după începerea invaziei Rusiei în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Biroul de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova anunță că monitorizează cu atenție situația din regiunea transnistreană, după avertisementul că pe 28 februarie Tiraspolul ar putea cere Moscovei alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă. „Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, transmit oficialii moldoveni.

Potrivit unui comunicat de presă, Biroul politici de reintegrare susține că „urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali.”

„Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, președintele Comisiei Securitate, Apărare și Ordine Publică, Lilian Carp, a declarat că „la etapa actuală nu există niciun risc de securitate pentru republica Moldova, dar lucrurile pot evolua”.

„Trebuie să urmărim, nu cunoaștem nimic ce poate fi în capul lor. Ei au mai făcut asemenea tentative anterior. Nu este prima dată, au mai făcut pseudoreferendumuri și în asemenea condiții, noi trebuie să fim foarte atenți la acțiunile pe care le întreprind, declarațiile pe care le fac, care afectează securitatea noastră, iar noi trebuie să întreprindem măsurile necesare pentru a nu permite escaladarea situației, ” a declarat Lilian Carp, potrivit Radio Chișinău.

„Trebuie să vedem cum vor evolua anumite lucruri și despre felul cum vom acționa, va fi informată populația. La etapa actuală nu există niciun risc de securitate, dar lucrurile pot evolua de la zi la zi”, a mai spus președintele Comisiei de Securitate.

La congresul așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria, care va avea loc pe 28 februarie, ar urma să fie adoptată o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă. Declarația a fost făcută de opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba, citat de INFOTAG, potrivit Deschide.md.

Astfel, Ciorba a atras atenția la faptul că adunarea va avea loc cu o zi înainte de adresarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală. Opozantul transnistrean nu exclude că această directivă de a organiza congresul să fie dată chiar de la Moscova.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri