Reacția Rusiei după ce pe numele lui Putin a fost emis mandat de arestare: „Mandatele de la CPI sunt nule”

Data actualizării: Data publicării:
v putin cu casca in ureche
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Deciziile Curții Penale Internaționale, care nu este recunoscută de Federația Rusă, nu au nicio semnificație, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. Reacția vine după ce CPI a anunțat că a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război.

Camera preliminară a Curții Penale Internaționale a emis mandate de arestare pe numele lui Putin și al Mariei Lvova-Belova, responsabila pentru drepturile copiilor în Rusia.

„Deciziile Curții Penale Internaționale nu au niciun sens pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”, a scris Zaharova pe canalul său de Telegram, potrivit agenției de stat Ria Novosti.

„Rusia nu este parte a Statutului de la Roma pentru Curtea Penală Internațională și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar posibilele „rețete” de arestare venite de la Curtea Internațională sunt nule din punct de vedere juridic pentru noi”, a subliniat ea.

CPI a emis mandatul pentru arestarea lui Putin pentru suspiciuni de deportare ilegală a copiilor ucraineni și transferul ilegal de oameni de pe teritoriul Ucrainei spre cel al Rusiei.

Separat, CPI a emis mandat și pentru Maria Lvova-Belova, pentru aceleași acuzații.

123 de țări sunt semnatare ale Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale. Dintre ele, 33 sunt state africane, 19 sunt țări din Asia-Pacific, 18 din Europa de Est și 28 din America Latină și Caraibe, iar 25 din Europa de Vest. Tratatul nu a fost nici semnat nici ratificat de câteva țări importante precum Statele Unite, Rusia, China, Israel și Irak.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri