Galerie Foto Regele Charles al III-lea a susținut pentru prima oară „Discursul Regelui” în Parlamentul de la Londra

Data actualizării: Data publicării:
Regele Charles și Regina Camilla în Parlament
Charles al III-lea a susținut primul său discurs în Parlament, alături de regina Camilla. Foto: Profimedia Images

Regele Charles al Marii Britanii a susținut pentru prima oară, marți, „Discursul Regelui” în Parlamentul Marii Britanii, la peste un an de când a devenit suveranul regatului britanic. Prin intermediul său, guvernul conservator al lui Rishi Sunak, a prezentat „o viziune pe termen lung”, în apropierea alegerilor parlamentare.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Charles a mai susținut, anterior, discursul din parlamentul de la Londra, însă a făcut-o în numele mamei sale, în calitate de moștenitor al tronului, în mai 2022. Atunci, sănătatea în declin a reginei nu i-a mai permis să își continue această îndatorire.

Sosit cu trăsura regală la Palatul Westminster, suveranul britanic, care va împlini pe 14 noiembrie vârsta de 75 de ani, a fost întâmpinat, de această dată, de câteva zeci de manifestanţi care scandau lozinci antimonarhiste.

Purtând coroana imperială de stat şi instalat pe tronul de aur din Camera Lorzilor alături de regina Camilla, Charles al III-lea a luat cuvântul la finalul unei ceremonii cu tradiţii multiseculare, care începe prin inspectarea pivniţelor Palatului Westminster în căutarea unor explozibili şi luarea ca ostatic, simbolică, a unui deputat în Palatul Buckingham, pentru a asigura „întoarcerea în siguranţă şi în stare bună de sănătate a regelui”.

„Prioritatea guvernului meu este de a lua deciziile dificile, dar necesare pe termen lung pentru a schimba această ţară”, a spus Charles, citind din discursul pregătit de guvernul de la Londra.

Acest prim discurs regal ar putea fi, însă, şi ultimul pentru Rishi Sunak, care se străduiește cu greu să-și stabilizeze guvernarea după scandalurile din epoca Boris Johnson şi din perioada celor 49 de zile agitate din mandatul întrerupt al lui Liz Truss.

Partidul Conservator, aflat la putere de aproape 14 ani în Regatul Unit, a fost depăşit cu mult în sondaje de principala formaţiune din opoziţie, Partidul Laburist, condus de Keir Starmer.

Această alocuţiune de 10 minute, un moment cheie din viaţa politică britanică dar al cărei conţinut politic rămâne de obicei vag şi general, reprezenta una dintre ultimele şanse pentru Rishi Sunak de a oferi publicului o idee mai clară despre direcţia urmată de guvern, pentru a inversa tendinţa din sondaje şi pentru a depăşi Partidul Laburist.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri