Sari la conținut

Renașterea clanului Cosa Nostra? Gangster italian, împușcat în cap în timp ce se plimba cu bicicleta

Un lider al mafiei italiene, Giuseppe Dainotti, în vârstă de 67 de ani, a fost împușcat în cap în timp ce se plimba cu bicicleta pe o stradă din Palermo. Poliția consideră acest asasinat ca un semnal din partea clanului sicilian Costa Nostra, care vrea să demonstreze că încă nu și-a pierdut poziția de putere în societatea italiană.  

În ultimii ani, asasinatele în stil mafiot s-au rărit în Italia, pe măsură ce personaje influente din rândul clanurilor au ajuns în spatele gratiilor, informează The Guardian. Prin urmare, cu atât mai pronunțat devine, într-un asemenea context, caracterul manifest al asasinării lui Dainotti, mai ales că acesta a fost săvârșit la o zi distanță, pe 22 mai, de împlinirea a 25 de ani de la moartea celebrului magistrat anti-mafie Giovanni Falcone, ucis în urma exploziei unei bombe pe o autostradă, pe 23 mai 1992.

Fotografiile din presă, cu trupul neînsuflețit al capului mafiei acoperit cu o folie, au readus la lumină imaginea zecilor de ani de violență provocată de clanurile mafiote în inima Siciliei.

„Când unii spun că mafia nu mai există sau că a fost distrusă, se întâmplă mereu să ni se confirme că mafia este încă acolo. Când consideră că este necesar, ea ucide din nou, într-un mod clar și simbolic”, a declarat procurorul Francesco Lo Voi.

Martorii care au sunat la poliție după ce au auzit împușcăturile, susțin că Dainotti, care a fost eliberat din închisoare în 2014, a fost executat de doi ucigași pe un scuter.

Giuseppe Dainotti ar fi fost un prieten apropiat cu Salvatore Cancemi, un șef de mafie de rang înalt care a fost implicat în pregătirea și asasinarea lui Giovanni Falcone și a altui magistrat ucis în 1992, Paolo Borsellino.