Cine este polițistul care l-a prins pe Denaro, „nașul nașilor” mafiei siciliene: „Am pârjolit pământul din jurul lui”

Data actualizării: Data publicării:
Locotenentul Lucio Arcidiacono este cel care l-a prins pe șeful mafiot Matteo Messina Denaro.
Locotenentul Lucio Arcidiacono este cel care l-a prins pe șeful mafiot Matteo Messina Denaro. Foto: Profimedia

În fața unei clinici private din Palermo, la ora 8.20, în 16 ianuarie din ianuarie, zeci de carabinieri în civil așteaptă sub ploaia pătrunzătoare. Nimeni nu se mișcă. Tensiunea este mare. Se aude o comunicare radio. Ținta este în mișcare. E acum ori niciodată. Când colonelul dă ordin, doi ofițeri carabinieri prind un bărbat bine îmbrăcat, care poartă un cojoc, o căciulă albă de lână și ochelari de culoare închisă.

Care e numele tău? întreabă ofițerul, repezindu-se în fața suspectului și blocându-l la ieșirea din clinică.

„Știi cine sunt”, a răspuns bărbatul. Era adevărat: Locotenentul Lucio Arcidiacono, comandantul unității de investigație a Grupului de Operațiuni Speciale a carabinierilor, știa foarte bine că persoana pe care o avea în custodie era Matteo Messina Denaro, ultimul naș al mafiei siciliene și unul dintre cei mai căutați criminali din lume. El a fost condamnat în lipsă la închisoare pe viață în 2002, pentru că a ucis personal sau a ordonat uciderea a zeci de persoane, relatează The Guardian.

Fiecare polițist are prada lui, la fel cum fiecare șef mafiot are vânătorul lui. Timp de 8 ani, Arcidiacono îl vânase pe Denaro, iar timp de opt ani șeful mafiot îl scăpase ca o fantomă. Până pe 16 ianuarie, când vestea arestării sale a făcut înconjurul lumii: Denaro, probabil ultimul simbol viu al Cosa Nostra, a fost arestat după 30 de ani de fugă.

Să încerci să prinzi un naș mafiot fugar este ca un rollercoaster”, spune Arcidiacono într-un interviu pentru The Guardian.

Sunt momente când crezi că ești aproape de linia de sosire. Apoi sunt momente în care zbori foarte jos și, câteva luni mai târziu, îți dai seama că urma s-a răcit”, explică el.

Destinele lui Denaro și Arcidiacono, ambii născuți și crescuti în Sicilia, aproape s-au intersectat acum 30 de ani. În aceleași zile în care Denaro a dispărut, în iunie 1993, Arcidiacono și-a trimis candidatura la Academia Carabinieri. Aceia au fost anii terorii mafiote, în care capii mafiei au lansat o campanie de atacuri pentru care Denaro a fost responsabil, în cele din urmă.

„În 1993 aveam 20 de ani. Uciderea magistraților anti-mafie Giovanni Falcone și Paolo Borsellino din anul precedent m-a afectat profund și mi-a dat impulsul decisiv pentru a deveni ofițer la carabinieri”, spune Arcidiacono.

Dacă există un lucru pe care Arcidiacono îl face bine, acesta este urmărirea mafioților. În 2005, a asistat la arestarea lui Paolo Di Lauro, supranumit „Ciruzzo milionarul”, unul dintre cei mai puternici traficanți de droguri din lume. În același an, în Spania, echipa sa l-a arestat pe Raffaele Amato, șeful clanului Amato-Pagano din Napoli.

În 2015, Arcidiacono a fost transferat la Palermo, Sicilia. Acolo avea să se confrunte cu cea mai complicată misiune: să-l vâneze pe superfugitivul Denaro. Poreclit Diabolik, Denaro, care susținea căa umplut un cimitir, de unul singur”, este la originea unora dintre cele mai odioase crime comise de mafie, inclusiv uciderea în 1996 a lui Giuseppe Di Matteo, fiul de 12 ani al unui mafiot căit. Băiatul care a fost răpit, sugrumat și dizolvat în acid.

An de an, anchetatorii italieni i-au confiscat afacerile lui Denaro și i-au arestat peste 100 de oameni. Dar de fiecare dată când autoritățile păreau să se apropie de ținta lor, Denaro dispărea.

„Am pârjolit pământul din jurul lui. I-am arestat rudele și mulți dintre protectori. Dar, de-a lungul timpului, am urmat și câteva piste care erau greșite”, spune Arcidiacono.

„Dar vedeți, căutarea unui fugar nu este simplă. Trebuie chiar să interpretezi tăcerea șefilor aflați sub interceptare. S-a întâmplat ca două persoane să urce într-o mașină și să nu spună niciun cuvânt de teamă să nu fie interceptate. Dar știi că în mașina aia sunt doi oameni, pentru că auzi două uși închizându-se. Apoi, într-o zi, am avut o intuiție și toate piesele de puzzle pe care le-am adunat în ultimii opt ani au căzut la locul lor”, povestește el.

La începutul lui 2022, unele conversații telefonice dintre mafioți păreau să conțină un indiciu distinctiv: șeful avea cancer de colon și avea nevoie de tratament imediat. Carabinierii au cerut Ministerului Sănătății să acceseze fișele medicale ale bolnavilor de cancer de colon corespunzătoare istoricului lui Denaro. Anchetatorii au cercetat informațiile a mii de pacienți, până au găsit unul care corespundea: Andrea Bonafede.

„Era un bărbat cu un cazier curat, care avea totuși rude legate de clanuri și, mai ales, care locuia în Campobello di Mazara, la 7 km de orașul natal al lui Denaro”, a explicat Arcidiacono.

Timp de cel puțin un an, Denaro a făcut periodic tratament într-o clinică privată din Palermo, sub numele de Andrea Bonafede. În vinerea dinaintea arestării, carabinierii au primit o informare decisivă: pe 16 ianuarie, pe la 8 dimineața, suspectul va veni la clinică pentru tratament.

În noaptea dinaintea arestării, n-am închis un ochi. Oricât de bizar ar părea, m-am gândit la Messina Denaro în fiecare zi în ultimii ani. L-am întrebat cum îl cheamă, dar adevărul este că atunci când l-am avut acolo, în fața mea, am știut exact cine este”, povestește el.

După arestare, Denaro a fost mutat într-o închisoare de maximă securitate din orașul central italian L’Aquila, unde va continua tratamentul împotriva cancerului.

Cât despre Arcidiacono, numele său va rămâne în istorie alături de Elliot Ness, care l-a doborât pe Al Capone, de căpitanul „Ultimo”, care l-a capturat pe sângerosul cap mafiot Totò Riina și de șeful de poliție Renato Cortese, care l-a închis pe nașul clanului Corleonesi, Bernardo Provenzano.

Dar Arcidiacono spune că munca lui abia a început.

„Avem datoria să aflăm cine l-a protejat în toți acești ani. Munca noastră nu s-a terminat. Avem un drum lung de parcurs”, spune el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri