Republica Moldova, de un „optimism prudent” că va începe negocierile de aderare la UE înaintea alegerilor europene din iunie

Data publicării:
mae rmd popsoi
Mihai Popșoi, noul ministru de Externe al Republicii Moldova. Foto: Facebook Mihai Popșoi

Republica Moldova este de un „optimism prudent” că va putea începe negocierile oficiale de aderare cu Uniunea Europeană înaintea alegerilor din iunie pentru Parlamentul European, a declarat ministrul de externe Mihai Popşoi, într-un interviu acordat, vineri, agenţiei Reuters.

Republica Moldova a primit undă verde în decembrie din partea Consiliului European pentru a începe negocierile de aderare, alături de ţara vecină Ucraina. Ambele state au, însă, în faţă un lung proces care implică numeroase reforme şi schimbări pentru a îndeplini standardele UE.

În interviul pentru Reuters, Mihai Popşoi, numit în funcţie în ianuarie, a spus că Republica Moldova rămâne în alertă faţă de eforturile Rusiei de destabilizare şi că negociază cu partenerii pentru a-şi întări capabilităţile de apărare antiaeriană, deşi constrângerile bugetare fac dificile aceste eforturi.

El a mai precizat că Republica Moldova a început, săptămâna trecută, procesul mecanismului de monitorizare prin care Comisia Europeană întreprinde o examinare în detaliu, împreună cu statul candidat, a fiecărui domeniu de politică, cunoscut drept „capitol”, pentru a stabili nivelul de pregătire al ţării respective.

Odată raportul finalizat, Comisia fie recomandă deschiderea directă de negocieri, fie cere îndeplinirea mai întâi a anumitor criterii.

„Sperăm (...) că progresul va fi considerat suficient pentru a începe deschiderea capitolelor de negociere, a avea conferinţa interguvernamentală înaintea alegerilor (europene) din iunie, pentru că înţelegem că după alegeri vor urma câteva luni de reaşezare şi noi nu avem zile de pierdut, cu atât mai puţin luni. Am pierdut decenii”, a spus Popşoi.

Negocierile au loc între miniştri şi ambasadori ai statelor UE şi ai ţării candidate în cadrul unei conferinţe interguvernamentale.

Popşoi consideră că există suficient consens în UE încât, chiar şi cu riscul unei potenţiale creşteri a reprezentării partidelor de extremă dreapta în PE, să fie improbabilă împiedicarea procesului.

„Noi am încercat să depunem mari eforturi în ce priveşte procesul de reformă internă pentru că ştim că, la urma urmei, nu o facem pentru UE, o facem de dragul cetăţenilor noştri, pentru a creşte nivelul de trai şi calitatea vieţii”, a subliniat ministrul Popşoi.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri