Reuters: Fakenews cu soldați americani aterizând în Israel. Imaginile sunt, de fapt, din România

Data actualizării: Data publicării:
video reuters fake
Imagini cu soldați americani la baza Mihail Kogălniceanu sunt răspândite pe internet pretinzând în mod fals că ar fi din Israel. Foto: Captură video

O înregistrare video care arată de fapt soldaţi americani aterizând în România în iunie 2022 la baza de la Mihail Kogălniceanu a fost răspândită online şi pretinde în mod fals că arată puşcaşi marini americani care sosesc în Israel în timpul războiului dintre Israel şi Hamas, în octombrie 2023, scrie Reuters, potrivit News.ro.

„SE ÎNTÂMPLĂ ACUM: Mii de puşcaşi marini americani tocmai au aterizat în Israel WW3 ALERTĂ MAXIMĂ”, se arată în postările care distribuie videoclipul datat pe platforma X. Capturi de ecran din videoclip au fost, de asemenea, distribuite pe Facebook şi TikTok ca arătând o scenă din Israel.

Cu toate acestea, videoclipul de rezoluţie redusă conţine fragmente decupate dintr-un videoclip mai lung încărcat pe un serviciu de distribuţie media finanţat de Departamentul Apărării al Statelor Unite (DoD), care arată soldaţii Diviziei 101 Aeropurtate sosind la baza Mihail Kogainiceanu din România în iunie 2022. Clipurile modificate care sunt distribuite pe reţelele sociale încep la minutul 0:46 din videoclipul mai lung.

O imagine de la acelaşi eveniment din 2022 poate fi vizionată pe site-ul DoD. Potrivit DoD, soldaţii au sosit în România pentru a „sprijini misiunea Corpului V al Armatei de a întări flancul estic al NATO şi de a se angaja în exerciţii multinaţionale cu parteneri din întreaga Europă pentru a reasigura aliaţii şi a descuraja noi agresiuni ruseşti”.

Nu există informaţii că puşcaşii marini americani ar fi ajuns în Israel până la data de 27 octombrie 2023, menţionează Reuters.

Statele Unite au trimis forţe navale în Orientul Mijlociu în săptămânile care au trecut de la atacul surpriză din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, care a declanşat actualul conflict. Încă 900 de soldaţi americani se îndreaptă spre Orientul Mijlociu pentru a consolida apărarea aeriană a personalului american, pe fondul creşterii numărului de atacuri din partea unor grupuri afiliate Iranului, în urma tensiunilor legate de războiul dintre Israel şi Hamas, a confirmat joia trecută Pentagonul.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...