Reuters: Tot mai mulți tineri ruși încearcă să scape de stagiul militar pentru a nu ajunge să lupte în Ucraina

Data publicării:
militari urcați pe un tanc în mișcare și o mașină în urma lor
Militari în regiunea separatistă Luhansk, în estul Ucrainei. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Tot mai mulți tineri ruși încearcă să ocolească sau să evite încorporarea în armată, în condițiile în care Kremlinul are nevoie de tot mai mulți recruți pentru războiul sângeros pe care-l duce împotriva Ucrainei, relatează Reuters.

De-a lungul istoriei, liderii ruși s-au bazat pe conscripție pentru a „alimenta” armata rusă, una dintre cele mai mari ale lumii. Toți bărbații ruși trebuie să realizeze un stagiu militar de cel puțin un an. În fiecare an, în jur de 260.000 de bărbați sunt încorporați pentru stagiul militar obligatoriu.

Evitarea încorporării este o practică bine împământenită în Rusia, inclusiv prin metode legale – excepții bazate pe motive medicale sau pe faptul că persoana în cauză merge la facultate.

În ultima vreme, însă, bărbații tineri ruși caută ajutor tot mai des din partea avocaților și juriștilor pentru a putea scăpa de serviciul militar, în cadrul căruia ar putea fi trimiși să lupte în Ucraina și să moară pentru războiul imperialist al lui Putin.

Acest lucru se întâmplă mai ale în orașe mari precum Moscova sau Sankt Petersburg, conform unor avocați și activiști pentru drepturile omului din Rusia care se ocupă de consiliere legală pe aceste teme.

Una dintre organizațiile care oferă consiliere este condusă de Dmitri Luțenko, un cetățean rus care locuiește, acum, în Cipru. El spune că numărul de membri pe un grup de Telegram pentru ajutor și sfaturi despre cum se poate evita încorporarea în armată a crescut la peste 1.000 de la 200 înainte de conflict.

O altă organizație, „Citizen. Army. Law”, se ocupă de consiliere pentru cei care vor să participe la tipuri alternative de serviciu militar, care presupun munca într-o organizație de stat, precum un spital, în loc de serviciu militar activ.

Organizația susține că numărul celor care caută ajutor în acest sens a crescut de 10 ori – „Mulți oameni sunt speriați. Nu vor să intre într-o armată care este angajată într-un război”, spune Serghei Krivenko, șeful acestei organizații.

Și avocatul Denis Kokșarov confirmă că numărul celor care căutau consiliere pe evitarea stagiului militar crescuse cu aproximativ 50% în perioada de la începutul războiului din Ucraina. De atunci, însă, numărul lor a scăzut, iar acum a crescut numărul de tineri care vor să se ofere voluntari, spune el.

Kokșarov spune că fluctuațiile s-ar putea datora faptului că oamenii se obișnuiesc cu situația și cu războiul, iar mulți cad în capcana propagandei putinisme și se consideră mai „patrioți”.

Rușii care evită stagiul militar își asumă riscuri mari

Danila Davidov spune că a părăsit Rusia la câteva săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina pentru că s-a temut că va fi trimis să lupte într-un război pe care nu îl susține.

Tânărul de 22 de ani, creator de artă digitală, din Sankt Petersburg, spune că a început să se teamă în momentul în care a văzut că războiul se lungește.

„Nu am vrut să merg la război sau la închisoare, așa că am decis să plec”, spune Davidov, aflat acum în Kazahstan.

El se numără printre rușii care încearcă să scape de serviciul militar obligatoriu. Tinerii ruși care nu susțin războiul sângeros al lui Putin fie părăsesc țara, fie caută alternative sau excepții, fie pur și simplu ignoră ordinele de încorporare în speranța că autoritățile nu îi vor urmări, conform informațiilor care reies din interviuri acordate Reuters de șapte tineri ruși care încearcă să evite stagiul militar și de cinci avocați și juriști.

Ei își asumă riscuri mari – amenzi sau doi ani de închisoare – în condițiile în care serviciul militar este obligatoriu în Rusia între 18 și 28 de ani. Unul dintre cei intervievați a spus că refuzul său de a merge la război a dus la tensiuni cu rude care sunt de părere că serviciul militar este „o datorie a tinerilor”.

Fiodor Strelin, un tânăr de 27 de ani din Sankt Petersburg, spune că a protestat împotriva războiului la puțin timp după declanșarea acestuia și că a decis să părăsească Rusia la sfârșitul lui februarie.

Aflat acum în Georgia, la Tbilisi, Strelin spune că, inițial, a evitat încorporarea folosindu-se de o excepție medicală pentru miopie, însă că a decis să plece din țară temându-se de o mobilizare generală – „Mi-e dor de casă, însă acum simt că mi-am pierdut locul în viață”, spune el.

Alți tineri care au primit ordine de încorporare spun că le ignoră și că speră că autoritățile îi vor omite.

Kirill, în vârstă de 26 de ani, din sudul Rusiei, spune că a primit un ordin scris în aprilie și un telefon în mai, prin care i se cerea să se prezinte pentru examenul medical necesar înrolării, însă că nu s-a prezentat pentru că nu susține invazia rusească.

„Oamenii din Ucraina sunt ca niște frați pentru noi. Știu mulți oameni de acolo și nu pot să sprijin aceste acțiuni”, spune el.

Kremlinul, tot mai disperat să recruteze noi soldați pentru războiul din Ucraina

Ucraina și țările occidentale estimează că Rusia a pierdut în jur de 15.000 de oameni în război.

Kremlinul nu și-a mai actualizat datele oficiale de la sfârșitul lunii martie, când susținea că a pierdut 1.351 de soldați pe câmpul de luptă.

Există semne că Kremlinul încearcă să găsească noi soldați pe care să-i trimită să lupte în războiul lui Putin. În mai, Putin a semnat un decret care elimină restricțiile de vârstă pentru cei care vor să se înroleze în armata rusă.

Un bărbat rus de aproximativ 30 de ani, care a cerut să rămână anonim, a declarat pentru Reuters că a fost chemat, prin telefon, să se prezinte la o unitate militară cu pretextul că trebuie să clarifice niște detalii personale.

Acolo, însă, i s-a cerut să dea detalii despre activitatea sa trecută în armată și i s-au oferit 300.000 de ruble (5.000 de dolari) pe lună pentru a lupta în Ucraina. Bărbatul spune că a refuzat pentru că nu este militar profesionist și nu a mai tras niciun foc de când și-a încheiat stagiul

„La ce ar putea să-i fie de folos 300.000 de ruble unui om mort”, a spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...