Revoltă în Wagner. Mercenarii lui Prigojin sunt furioși sau văd teorii ale conspirației după ce au fost întorși din marșul spre Moscova

Data publicării:
prigojin se uita la ceas
Evgheni Prigojin și-a atras furia mercenarilor săi după ce a oprit marșul spre Moscova. Foto: Profimedia

Evgheni Prigojin s-a lăudat cu loialitatea celor 25.000 de membri ai armatei sale de mercenari, dar se pare că aceasta s-a evaporat la fel de repede cum s-a încheiat rebeliunea grupului Wagner împotriva regimului de la Moscova, scrie BBC, care a analizat o serie de mesaje schimbate de mercenari și rudele lor.

Mercenarii Wagner și rudele lor de acasă și-au exprimat furia față de decizia lui Prigojin de a opri marșul către Moscova și de a se retrage din orașul capturat Rostov.

„Nenorocitul ăsta chelios a distrus grupul Wagner cu mâna lui. Și a tras țeapă oricui a putut”, a scris pe Telegram un pretins membru al grupului Wagner, cu 200.000 de urmăritori. „A fost o revoltă fără sens”, a adăugat el.

Telegram este platforma de socializare preferată de soldații Wagner și de cercurile pro-război din Rusia, permitând comunicare anonimă cu mii de urmăritori în același timp.

Prigojin a anunțat pe Telegram așa-numitul „Marș al Dreptății” împotriva regimului rus, dar rețeaua a devenit acum locul în care mulți s-au întors împotriva lui.

Mark Krutov, un jurnalist de la serviciul rus al RFE/RL, are acces la grupurile de discuții pe Telegram utilizate de rudele luptătorilor Wagner. El a împărtășit cu BBC unele dintre mesajele lor.

„Simplu spus, au fost trădați”, a scris o femeie. „M-am bazat pe Prigojin, dar ceea ce a făcut este dezonorant”.

„N-ar fi trebuit să facă asta. Este trădare pură”, a fost de acord un alt utilizator.

Prigojin a beneficiat mult timp de sprijin puternic din partea unei rețele de influenceri pro-Wagner. Timp de luni de zile, aceștia au susținut acțiunile sale și i-au atacat pe opozanții lui din Ministerul Apărării, în special pe inamicul său de moarte, ministrul apărării, Serghei Șoigu.

Dar atunci când a izbucnit rebeliunea din cadrul grupului Wagner, reacția lor a fost surprinzător de rezervată.

Două dintre cele mai mari grupuri, Grey Zone și Reverse Side of the Medal - cu aproape 900.000 de urmăritori - nu s-au grăbit să susțină acțiunile lui Prigojin, ci au preferat să adopte o poziție neutră.

Teoria conspirației

Alții au găsit refugiu în teoriile conspirației.

Canalul Wagner PMC Briefs este un canal pe care Prigojin l-a confirmat ca fiind pagina oficială a grupului Wagner și este gestionat de unul dintre membrii săi. Acesta a remarcat - cu sprâncenele ridicate - că atunci când președintele rus Vladimir Putin a denunțat rebeliunea, nu a menționat pe nimeni nominal.

„(Putin) nu i-a numit pe «rebeli și trădători»”, a afirmat canalul. „Poate a fost pentru a-i permite lui Prigojin să facă dreptate și să-i pedepsească pe cei vinovați de o trădare reală care a dus la eșecul (invaziei Rusiei în Ucraina)?”.

Teoria conform căreia Putin și Prigojin au complotat pentru a organiza o tentativă de lovitură de stat în scopul de a „testa loialitatea elitelor ruse” a câștigat rapid popularitate pe rețelele sociale.

„Fetelor, m-am gândit că poate totul a fost orchestrat pentru a-l înlătura pe Șoigu, dar prin Prigojin, astfel încât Putin să nu fie nevoit să facă asta el însuși?”, a scris o femeie pe un grup de discuții al rudelor mercenarilor Wagner.

Volodimir Fesenko, directorul Centrului Penta pentru Cercetare Politică Aplicată din Kiev, nu este de acord cu aceste teorii.

„Dacă a fost regizat, în ce scop? Să vadă toată lumea cât de slab este Putin?”, a spus el.

„Ceea ce s-a întâmplat a fost o umilire publică a lui Putin. Și Prigojin? El și-a pierdut parțial reputația: obișnuia să demonstreze putere, iar acum s-a retras pur și simplu”.

Cu toate acestea, ultimul comentariu public al lui Prigojin, făcut în ziua rebeliunii, filmat după ce a acceptat să se retragă, continuă să alimenteze speculațiile online. „Am avut un rezultat ok astăzi”, a spus Prigojin în ultimul său mesaj. „Am ridicat moralul tuturor”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri