Rusia a blocat încă 13 site-uri de știri independente, într-o nouă încercare de a anula sursele alternative de informare despre război

Data publicării:
studioul gol al postului de radio Eho Moskvî
Kremlinul se asigură că populația rămâne fără surse alternative de informare, ca să nu afle ce se întâmplă în Ucraina Foto: Profimedia Images

Autoritatea rusă de reglementare a telecomunicaţiilor, Roskomnadzor, a blocat site-urile a încă 13 instituții de presă, relatează AFP, într-un moment în care Moscova îşi înăspreşte controlul asupra informaţiilor publicate online despre conflictul din Ucraina.

Cunoscutul site de investigaţii Bellingcat, precum şi paginile de internet ale unor media locale ruse sau ale unor media rusofone cu sediul în Israel şi Ucraina erau inaccesibile miercuri în Rusia fără o reţea privată virtual (VPN), au constatat jurnalişti ai AFP.

Aceste site-uri apar acum pe lista oficială a sursele blocate de Roskomnadzor, transmite Agerpres.

Printre noile media din Rusia blocate se numără site-ul independent Kavkaz-uzel.eu, care relatează despre Caucaz, precum şi un site regional cu sediul în Ural, la Perm - permdaily.ru.

Roskomnadzor a suspendat, de asemenea, accesul la două media rusofone cu sediul în Israel, unde trăieşte o importantă comunitate care a emigrat din fosta URSS: 9 TV Channel Israel (www.9tv.co.il) şi Vesty Israel (www.vesty.co.il).

Mai multe media de informaţii ucrainene au fost la rândul lor blocate (novosti.dn.ua, bukinfo.ua), precum şi o publicaţie estoniană, Postimees, care are o versiune în rusă.

O campanie de lungă durată a guvernului rus împotriva mass-mediei independente s- a intensificat de la începutul războiului. Publicațiile și instituțiile media internaționale au fost forțate să pună capăt operațiunilor lor în Rusia după ce Vladimir Putin a semnat o lege care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru ceea ce Kremlinul consideră „știri false”.  

Rusia a blocat, totodată, reţelele sociale americane Twitter, Facebook şi Instagram, precum şi alte media independente critice la adresa Kremlinului şi care se opun conflictului.

Citește și: Vladimir Putin se asigură că populația rusă rămâne fără surse alternative de informare

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri