Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri în Ucraina, însă poate continua încă trei ani în acest ritm (raport)

Data publicării:
tanc ru

Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri pe frontul din Ucraina, dar dispune de suficiente stocuri de blindate mai vechi și de calitate mai slabă, care pot înlocui pierderile timp de mai mulţi ani, arată raportul anual privind echilibrele militare publicat de Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS) din Londra.

Documentul menţionează că ruşii au rămas practic fără echivalentul întregului inventar activ dinainte de invadarea teritoriului ucrainean, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

De partea cealaltă, și Ucraina a suferit pierderi grele din februarie 2022, însă armamentul furnizat de Occident i-a permis să îşi menţină stocurile, în paralel cu creşterea calităţii acestora, observă IISS.

Studiul arată că Moscova a scos din conservare mii de tancuri vechi, uneori chiar 90 pe lună, iar în acest ritm ar putea rezista pierderilor încă aproximativ trei ani, chiar fără capacitatea de a produce echipamente noi. Forţele ruse dispun în prezent de 1.750 de tancuri active, de la modelele T-55 vechi de decenii până la T-80 şi T-90 moderne, iar stocurile sunt de încă 4.000 de blindate.

În aceste condiţii, IISS consideră că blocajul în care a ajuns războiul ar putea continua pe toată durata anului 2024.

Ministerul Apărării de la Moscova a refuzat să comenteze.

Totuși, estimările IISS sunt rezervate față de cele ale Ministerului Apărării de la Kiev, care, în rapoartele sale zilnice privind pierderile provocate inamicului, vorbește despre un număr dublu de tancuri rusești distruse pe front: 6.424.

În afară de acestea, forțele ucrainene mai estimează că au distrus peste 12.000 de vehicule blindate de infanterie, aproape 1.000 de lansatoare de rachete, peste 300 de avioane și peste 300 de elicoptere.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Epuizarea inamicului prin provocarea unor pierderi maxime”

Senatul Statelor Unite a adoptat legea privind ajutorul militar pentru Ucraina. Comandanţii ucraineni au indicat că sunt gata să macine în continuare forţele ruse pe un front de 1.000 de km.

În ianuarie, comandantul de atunci al forţelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a afirmat într-un interviu acordat agenţiei Reuters că prioritatea va rămâne apărarea, însă nu a exclus noi contraofensive.

„Obiectivele noastre sunt neschimbate: menţinerea poziţiilor (...) epuizarea inamicului prin provocarea unor pierderi maxime”, a spus el. Sîrski a preluat săptămâna trecută de la generalul Valeri Zalujnîi comanda întregii armate a Ucrainei.

Raportul IISS remarcă afirmaţiile unor directori din industria rusă, care au susţinut că a crescut producţia militară. Oficialii ruşi au reţinut planuri de reluare a producţiei de tancuri T-80.

Analistul în domeniul apărării Alexander Neill din Singapore consideră că nivelul pierderilor Rusiei - 3.000 de tancuri - este „uluitor”.

„Unele din acestea ar putea fi tancuri mai vechi, deci una din marile întrebări este câte tancuri din cele mai avansate mai are (Rusia) pentru orice ofensivă majoră din viitor”, a apreciat cercetătorul, care este şi membru al grupului de reflecţie Pacific Forum din Hawaii.

La scară mondială, IISIS a consemnat creşterea în 2023 a cheltuielilor pentru apărare cu 9% faţă de anul precedent şi estimează că tendinţa va continua şi anul acesta.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Katy Perry, Orlando Bloom și adorabila lor fiică, plimbare prin parc. Pozați într-o ieșire rară, în haine...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
Pensionar cu 8.500 lei pensie după 34 ani munciți. De ce la recalculare va avea 1.750 lei mai puțin?
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”