Rusia cere în instanță recunoașterea asediului de la Leningrad, în al Doilea Război Mondial, drept crimă de război și genocid

Data publicării:
soldati germani cu arme in timpul asediului de la leningrad, alb-negru
Asediul de la Leningrad a început pe 8 septembrie 1941 și a durat până la 27 ianuarie 1944. Foto: Profimedia

Un procuror din Sankt Petersburg a deschis o acțiune în justiție pentru ca asediul asupra orașului Leningrad (actualul St. Petersburg) din timpul celui de-al Doilea Război Mondial să fie recunoscut ca genocid împotriva poporului sovietic și crimă de război, a anunțat joi biroul de presă al Procurorului General al Rusiei, potrivit agenției TASS.

„Din ordinul Procurorului General al Rusiei, Igor Krasnov, la a 81-a aniversare a începutului asediului Leningradului de către autoritățile de ocupație germane și colaboratorii lor, Procuratura St. Petersburg a deschis o acțiune la instanța orașului pentru ca (asediul) să fie recunoscut drept crimă de război și crimă împotriva umanității, dar și genocid împotriva poporului sovietic”, se arată într-un comunicat citat de TASS.

Biroul Procurorului General a subliniat că, înainte de a deschide acțiunea în instanță, a verificat împreună cu experți documente de arhivă și materiale care indică faptul că a existat o exterminare în masă a locuitorilor Leningradului în timpul Marelui Război Patriotic.

„În perioada 1941-1944, Leningradul a fost blocat de invadatorii naziști și trupele lor. Populația orașului, infrastructura urbană serviciile esențiale au fost supuse unui bombardament sistematic și au fost create condiții pentru apariția foametei, cu scopul de a distruge populația.”

În total, în timpul blocadei asupra Leningradului, invadatorii nazițti și colaboratorii lor au exterminat peste un milion de cetățeni sovietici, mai arată agenția TASS. Faptele sunt sprijinite de declarațiile a numeroși locuitori ai orașului asediat, dar și de datele aflate în arhive. Procesul de la Nuremberg (1945-1946) nu a recunoscut și asediul de la Leningrad, inclusiv crearea condițiilor de înfometare pentru cucerirea orașului.

„(Acțiunea) mai sus menționată a fost introdusă la Tribunalul orașului St. Petersburg pentru a proteja interesele naționale ale Federației Ruse, drepturile legale și interesele unui număr neprecizat de oameni: locuitori ai Leningradului asediat, rude și urmași ai locuitorilor pașnici care au murit în oraș, dar și pentru a face publice informații despre victimele autorităților de ocupație (naziste) și despre călăi în marele Război Patriotic”, se mai precizzează în comunicat.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri