Rusia cere o nouă amânare asupra rezoluţiei „umanitare” privind Ucraina. Motivul: nu ar avea suficient sprijin la ONU

Data publicării:
Consiliul de Securitate ONU
Consiliul de Securitate ONU. Foto: Guliver/Getty Images

Rusia a cerut miercuri o nouă amânare pentru vineri a unui vot în Consiliul de Securitate al ONU pentru proiectul său de rezoluţie „umanitară” privind Ucraina. Mai mulți diplomaţi cred că textul ar putea fi abandonat în cele din urmă din lipsa unui sprijin suficient din partea celor mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei.

Totodată, sunt în desfăşurare discuţii, potrivit altor surse diplomatice, pentru ca preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să vorbească în faţa Adunării Generale a ONU, unde o rezoluţie privind ajutorul umanitar ar putea fi supusă la vot foarte curând, relatează AFP, citată de Agerpres.

Anunţând marţi depunerea unui proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate, Rusia a cerut iniţial un vot miercuri, după care s-a răzgândi pentru un vot joi după-amiază. Scopul este acum vineri dimineaţa, a declarat pentru AFP adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.

„Ruşii nu sunt siguri că vor avea sprijinul minim” la care sperau, a declarat un diplomat sub protecţia anonimatului, o referire implicită la China şi India.

Aceste două ţări s-au abţinut pe 25 februarie în timpul votului asupra unei rezoluţii americano-albaneze prin care se denunţa agresarea Ucrainei, când Moscova şi-a exprimat dreptul de veto. S-a remarcat atunci abţinerea Chinei, care ar fi putut vota împotrivă.

În privinţa rezoluţiei ruse menite să apere ajutorul umanitar şi să condamne atacurile împotriva civililor din Ucraina, cele trei ţări africane din Consiliul ar putea, de asemenea, să voteze împotrivă, aşa cum se aşteaptă să facă cele şase ţări occidentale, izolând şi mai mult Rusia.

Întrebată dimineaţa de jurnalişti despre posibilitatea unei intervenţii video a preşedintelui ucrainean în faţa Adunării Generale, precum cea care a avut loc în faţa Congresului american, Mona Juul, ambasadorul Norvegiei la ONU, membru nepermanent al Consiliului de Securitate, s-a exprimat în favoarea unei astfel de iniţiative.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri