„Rusia comite zeci de Bucea în Ucraina”. Dezvăluirile unei organizații care strânge dovezi pentru crimele de război comise de ruși

Data publicării:
soldati ucraineni la razboi
Războiul din Ucraina. Foto: Facebook/General Staff of the Armed Forces of

Rusia comite „zeci de Bucea” în Ucraina, potrivit unui ONG ucrainean care documentează crimele de război ruse în Ucraina şi investighează în prezent uciderea recentă a unuia dintre colaboratorii săi, scriitoarea Victoria Amelina, într-un atac cu rachetă asupra unei pizzerii din Kramatorsk, transmite joi EFE, citată de Agerpres. 

Şase veste antiglonţ sunt aliniate de-a lungul pereţilor a ceea ce altfel ar arăta ca un apartament normal din Kiev. Vestele sunt indispensabile pentru echipa ONG-ului „Truth Hounds” care vizitează frecvent zonele atacate constant pentru a strânge cât mai multe dovezi despre crimele comise de trupele ruse în ţara pe care Moscova a invadat-o în februarie 2022.

„Ceea ce a făcut Rusia la Bucea nu este o abatere sau ceva limitat la anumite unităţi sau soldaţi. Documentăm crime de aceeaşi cruzime, deşi nu întotdeauna la aceeaşi scară, în aproape fiecare loc pe care îl vizităm”, a explicat unul dintre membrii ONG-ului, Roman Koval pentru EFE, în timp ce arăta un fragment dintr-o bombă cu dispersie folosită de Rusia în regiunea Harkov. „Aşa funcţionează armata (rusă), prin atacuri îndreptate împotriva civililor, torturi, asasinate şi răpiri”, subliniază el, care documentează crime de război din 2018.

„Truth Hounds” a fost înfiinţat în 2014, ca răspuns la războiul declanşat de Rusia în Donbas, iar această experienţă s-a dovedit a fi utilă după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, când procurorii şi instanţele ţării s-au confruntat cu provocarea imensă de a investiga zeci de mii de posibile crime de război, scrie EFE.

Povara principală va cădea pe umerii lor, în timp ce Curtea Penală Internaţională şi orice tribunal internaţional se vor ocupa de cel mult câteva zeci de cazuri, explică Koval.

„Truth Hound” a ajutat la pregătirea procurorilor şi judecătorilor ucraineni care vor trebui să demonstreze lumii că se poate avea încredere în Ucraina pentru a investiga crimele de război.

În afara documentării unor posibile crime de război în zonele afectate de lupte, ONG-ul, cu aproximativ 50 de oameni în echipa sa, adună mărturii detaliate şi solide din punct de vedere al metodologiei, care pot fi folosite de procurori pentru a construi un caz în instanţă.

„Documentarişti”, dintre care majoritatea rămân anonimi din motive de securitate, vorbesc cu martorii pentru a stabili răspunsuri la două întrebări: dacă incidentul respectiv a fost o crimă de război şi, dacă da, cine a comis-o, subliniază Koval.

Astfel, de exemplu, ONG-ul a stabilit că bombardamentul rus de lângă o brutărie din Cernigău din martie 2022, care a ucis cel puţin 14 persoane şi a rănit 27, a fost o crimă de război din cauza folosirii nejustificate a forţei într-o zonă civilă fără militari prezenţi acolo. Pe lângă colectarea de mărturii, ONG-ul a analizat şi imagini din satelit şi surse deschise pentru a determina posibilii autori ai atacului.

În prezent, „Truth Hound” investighează uciderea unuia dintre colaboratorii săi, documentarista şi scriitoarea Victoria Amelina, care, împreună cu alte 12 persoane, a fost ucisă de o rachetă rusă de înaltă precizie care a lovit o pizzerie din Kramatorsk, la aproximativ 45 de kilometri de front, la 27 iunie.

„Victoria a dat glas multor oameni care sufereau. Le-a dat cu adevărat speranţa că îşi vor găsi dreptatea, iar dreptatea nu era ceva abstract pentru ea”, îşi aminteşte Koval.

La fel ca Amelina, toţi cei din „Truth Hound” sunt motivaţi de dorinţa de a stabili adevărul şi de a le face dreptate celor care suferă din cauza invaziei ruse, subliniază Koval. Echipa va face acum tot ce poate pentru a-i trage la răspundere pe ucigaşii Victoriei Amelina.

„Truth Hound” urmăreşte totodată ca procurorii şi instanţele din alte ţări, precum Spania sau Argentina, să investigheze crimele de război ruse din Ucraina, în conformitate cu principiul jurisdicţiei universale.

Gravitatea crimelor internaţionale le permite "să treacă frontierele" în sensul că mai multe ţări pot investiga crimele comise în alte state dacă acestea afectează securitatea globală sau, mai restrâns, implică cetăţeni ai ţărilor respective.

Acest lucru ar face mult mai dificil pentru criminalii de război şi pentru Rusia, „un criminal de război global”, să eludeze responsabilitatea, a subliniat Koval.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri