Rusia continuă să susțină că nu vrea să răstoarne guvernul de la Kiev

Data publicării:
Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului rus de Securitate
Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului rus de Securitate. FOTO: Profimedia Images

Secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, care nu a mai apărut în public de la invazia rusă în Ucraina, a declarat luni că ofensiva militară rusă în ţara vecină nu are ca obiect schimbarea guvernului de la Kiev.

„Operaţiunea specială militară în curs este doar un răspuns la acţiunile criminale ale Kievului faţă de aceste republici (republicile separatiste proruse Lugansk şi Doneţk - n.r.), o măsură preventivă şi oportună”, a afirmat Nikolai Patruşev, unul dintre apropiaţii preşedintelui Vladimir Putin, într-o întâlnire cu omologul său indian Nureddin Makri la Moscova.

„S-au găsit documente care probează că Kievul pregătea un atac la scară largă împotriva lor şi avea intenţia să le distrugă”, a spus el, lucru pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski însuşi l-a calificat drept un „fals” într-un interviu acordat duminică pentru câteva media ruse.

„Scopul operaţiunii noastre speciale în Ucraina nu este schimbarea de regim la Kiev, aşa cum se încearcă să se prezinte în Occident, ci protejarea oamenilor de genocid şi demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei”, a declarat Nikolai Patruşev, potrivit EFE, prelaută de Agerpres.

Realitatea din teren îl contrazice însă pe Patruşev: numărul civililor ucraineni ucişi de trupele ruse se ridică la mai multe sute, iar armata rusă a distrus oraşe ucrainene întregi, emblematic în acest sens fiind situaţia oraşului-port Mariupol, asediat de la începutul invaziei şi a cărui populaţie civilă a fost practic condamnată la o moarte lentă de către forţele ruse.

Nikolai Patruşev a mai declarat că SUA au fost cele care au forţat Uniunea Europeană să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei, în detrimentul intereselor europenilor.

Americanii „au forţat aliaţii europeni să se alăture sancţiunilor nelegitime împotriva Rusiei în detrimentul propriilor lor interese”, a afirmat secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, citat de TASS.

„La fel ca în Al Doilea Război Mondial, scopul americanilor este evident - să slăbească Europa şi să provoace daune maxime relaţiilor acesteia cu Rusia, creând avantaje incontestabile pentru dezvoltarea economică” a SUA, a declarat Patruşev, conform publicaţiei pro-Kremlin Vzgliad.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri