Rusia iese din acordul cerealelor din Marea Neagră. Prețul grâului a crescut semnificativ după anunțul Kremlinului

Data actualizării: Data publicării:
Nave încărcate cu cereale din Ucraina.
Nave încărcate cu cereale din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat luni reporterilor acreditaţi la Kremlin că Rusia iese din acordurile pentru transportul de cereale pe Marea Neagră, precizând că acest lucru nu are legătură cu atacul asupra podului Kerci. Cotaţia grâului a crescut semnificativ după anunțul Rusiei. Acordul va înceta la miezul nopții.

Rusia a notificat oficial Ucraina, prin intermediul Ambasadei ruse la Minsk, în legătură cu suspendarea participării sale la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, a afirmat luni ambasadorul rus în Belarus, Boris Grîzlov, citat de Reuters.

Ambasadorul rus a precizat că Ucrainei i-a fost transmisă o notă în acest sens prin intermediul canalelor diplomatice şi că acordul va înceta din 18 iulie.

Acordul permitea Ucrainei să exporte cereale din porturile sale și să navigheze în siguranță prin Marea Neagră, spre strâmtoarea Bosfor din Turcia, potrivit CNN.

„Din păcate, partea din acordurile privind Marea Neagră care privește Rusia nu a fost pusă în aplicare până în prezent. Prin urmare, acordul său a fost reziliat. De îndată ce partea rusă va fi finalizată, Rusia va reveni imediat la punerea în aplicare a acestui acord”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. 

Guvernul rus a informat în mod oficial Turcia, Ucraina și Națiunile Unite că iese din acord, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, pentru presa de stat RIA Novosti.

Întrebat, Peskov a negat că decizia Rusiei de a ieși din acord ar avea legătură cu atacul asupra podului Kerci, care leagă Rusia continentală de Crimeea ocupată.

„Acestea sunt evenimente care nu au nicio legătură. Chiar înainte de acest atac terorist, poziția a fost declarată de președintele Putin. Și repet din nou, de îndată ce partea din acordurile privind Marea Neagră care privește Rusia va fi îndeplinită, Rusia va reveni imediat la punerea în aplicare a acordului”, a spus el.

Acordul privind cerealele din Marea Neagră a impus măsuri pentru exportul în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene după ce Rusia și-a lansat invazia în Ucraina. 

De la semnarea acordului, navele au transferat volume uriașe de exporturi de cereale din trei porturi cheie ucrainene din Marea Neagră - Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi - către piețele mondiale. Porumbul reprezintă jumătate din exporturi, urmat de grâu. 

Principalele piețe pe care au ajuns cerealele sunt China, Spania, Turcia, Italia și Olanda.

„Condamn ferm decizia cinică a Rusiei de a pune capăt Inițiativei privind cerealele prin Marea Neagră, în ciuda eforturilor ONU și Turciei. UE lucrează pentru a asigura securitatea alimentară pentru cei vulnerabili din lume”, a scris, luni, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cotația grâului crește, după anunțul Kremlinului

Acordul, care în decurs de un an a permis plecarea a aproape 33 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene în pofida conflictului, urmează să expire luni la miezul nopţii ora Istanbulului.

Cotaţia grâului a crescut semnificativ luni, după ce Rusia a anunţat că nu mai participă la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, au informat traderii, transmite Reuters.

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au urcat luni cu 3,4%, până la 6,84 dolari per bushel (aproximativ 27 de kilograme), după ce anterior se înregistrase un avans de peste 4%.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri