Rusia încă speră să-l primească pe "Negustorul morții" într-un schimb de prizonieri cu SUA

Data actualizării: Data publicării:
viktor bout flancat de mascati
Rusia speră că poate face un schimb de prizonieri cu Statele Unite, care să-l includă pe traficantul de arme rus Viktor Bout. FOTO: Profimedia Images

Rusia speră că poate face un schimb de prizonieri cu Statele Unite, care să-l includă pe traficantul de arme rus Viktor Bout, cunoscut drept "Negustorul morții", a declarat vineri un adjunct al ministrului de Externe, scrie Reuters.

"Sper că rămâne această perspectivă și că va veni momentul în care vom ajunge la un acord concret. Americanii realizează o anumită activitate externă, noi lucrăm în mod profesionist printr-un canal special conceput pentru acest lucru. Viktor Bout se numără printre cei despre care se discută și, evident, mizăm pe un rezultat pozitiv", a declarat Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe, citat de Interfax.

Pentru SUA și Rusia, țări inamice în timpul Războiului Rece, care au acum cele mai tensionate relații de după Criza rachetelor cubaneze din 1962, schimbul ar marca unul dintre cele mai extraordinare schimburi de prizonieri din istoria lor.

Posibilul schimb îi include pe vedeta americană de baschet Brittney Griner, care riscă să stea nouă ani după gratii în Rusia după ce a fost condamnată pentru acuzații de trafic de droguri, și pe Paul Whelan, care execută o pedeapsă de 16 ani în Rusia după ce a fost condamnat pentru acuzații de spionaj.

Supranumit atât "negustorul morții" cât și "spărgătorul de sancțiuni" pentru abilitatea sa de a ocoli embargourile privind negoțul cu armament, Bout a fost unul dintre cei mai căutați oameni din lume înainte de arestarea sa în 2008 pentru mai multe acuzații legate de trafic de arme.

Timp de aproape două decenii, Bout a fost unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de arme din lume, vânzând armament unor țări corupte, grupuri de rebeli și căpetenii războinice din Africa, Asia și America de Sud.

În 2012 a fost declarat vinovat și condamnat de un tribunal din Manhattan la 25 de ani de închisoare, pedeapsa minimă posibilă.

De atunci, Rusia a încercat constant să-l recupereze.

Griner a fost transferată într-o colonie penală situată la aproximativ 500 km la sud-est de Moscova, au anunțat joi avocații săi.

La proces, Griner - care a jucat baschet pentru o echipă rusă în intersezonul din SUA - a declarat că a folosit canabis pentru a se vindeca de accidentările sportive, dar că nu a vrut să încalce legea.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri