Rusia își pregătește cetățenii pentru „amenințări și pericol iminent”. Sistemul de avertizare publică va fi testat la scară națională

Data publicării:
Kremlin
Moscova. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Regimul de la Moscova a anunțat că va face, miercuri, un test la scară națională al sistemelor sale de avertizare publică în caz de urgență. Urmează să fie activate sirenele și să se întrerupă temporar emisiunile de televiziune pentru a se difuza un mesaj-test de avertizare a populației cu privire la un „pericol iminent”, relatează Reuters.

Primul test de acest fel s-a făcut pentru prima oară în 2020 și face parte dintr-o nouă inițiativă a regimului de la Kremlin de a face astfel de teste de două ori pe an, începând cu 1 septembrie. Aceste teste ale regimului de la Moscova vin pe fondul războiului din Ucraina.

La 10:43, ora Moscovei, vor răsuna sirenele, iar anunţuri precum „Atenţie, toată lumea!” vor alerta publicul, imitând ceea ce s-ar întâmpla în cazul unui adevărat dezastru sau catastrofă.

„Când auziţi sunetul sirenei, trebuie să vă păstraţi calmul şi să nu intraţi în panică, să porniţi televizorul - orice canal accesibil publicului - sau radioul şi să ascultaţi mesajul de informare”, a precizat ministerul rus pentru situaţii de urgenţă, într-un comunicat.

„Sistemul de avertizare este destinat să transmită în timp util un semnal către populaţie în cazul unei ameninţări sau al unei situaţii de urgenţă având cauze naturale sau provocate de om”, se afirmă în comunicat.

Testul efectuat de Rusia, miercuri, coincide cu împlinirea a 91 de ani de la crearea sistemului rusesc de apărare civilă şi urmează exerciţiilor educaţionale la nivel naţional din luna august privind simularea acţiunilor şi procedurilor în situaţii de urgenţă, a relatat presa rusă.

Oficialii ruși susțin că scopul testelor efectuate este de a evalua funcţionarea sistemelor de avertizare şi gradul de pregătire al personalului responsabil cu lansarea acestora şi de a creşte nivelul de conştientizare a publicului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri