Rusia neagă informațiile SUA: Moscova nu intenționează să lanseze arme nucleare în spațiu

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin
Vladimir Putin (foto) spune că poziția Rusiei este „clară și transparentă” în privința lansării de arme nucleare în spațiu. Sursa foto: Profimedia Images

Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia este împotriva desfășurării de arme nucleare în spațiu, iar ministrul apărării, Serghei Șoigu, a negat categoric afirmațiile SUA că Rusia dezvoltă o capacitate nucleară pentru a dezactiva sateliți, conform Reuters.

Statele Unite au informat Congresul şi aliaţii din Europa, săptămâna trecută, că au informaţii noi legate de capacităţile nucleare ruseşti, care ar putea reprezenta o ameninţare internaţională. Unele mass-media americane, inclusiv New York Times, ABC şi Fox News, au vorbit despre plasarea în spaţiu a unei arme nucleare ruseşti, ce ar putea fi folosită ca armă anti-satelit.

Inițial, Dmitri Peskov a dezmințit informațiile, catalogându-le drept „o invenție malițioasă”. Marți, președintele Vladimir Putin, a făcut comentarii pe această temă.

„Poziția noastră este clară și transparentă: întotdeauna am fost categoric împotrivă și acum suntem împotriva desfășurării de arme nucleare în spațiu”, i-a spus Putin lui Serghei Șoigu, ministrul apărării, la întâlnirea dintre cei doi de la Kremlin.

„Îndemnăm nu numai la respectarea tuturor acordurilor care există în acest domeniu, dar ne-am oferit și consolidarea acestei lucrări comune de multe ori”, a mai spus Putin.

El a adăugat că activitățile Rusiei în spațiu nu diferă de cele ale altor țări, inclusiv ale Statelor Unite.

Sursele americane sugeraseră că Rusia avea un fel de nouă capacitate în spațiu, dar au fost puține detalii și nu au fost publicate dovezi.

Comentând acuzația SUA, Șoigu a spus că nu există planuri de tipul celor prezentate de sursele neidentificate din Statele Unite.

„În primul rând, nu există astfel de proiecte - arme nucleare în spațiu. În al doilea rând, Statele Unite știu că acest lucru nu există”, i-a spus Shoigu lui Putin.

El a acuzat Casa Albă că încearcă să-i sperie pe parlamentarii americani să aloce mai multe fonduri pentru Ucraina, ca parte a planului Washingtonului de a provoca ceea ce a spus că este o înfrângere strategică Rusiei.

El a spus că al doilea motiv pentru informațiile despre presupusa armă rusească a fost acela de a încuraja Rusia să se angajeze într-un dialog despre stabilitatea strategică.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri