Rusia vrea să confiște bunurile celor care critică armata și războiul din Ucraina cu „legea ticălosului”

Data publicării:
Plenary meeting of the State Duma of Russia.
Veacheslav Volodin, care a inițiat proiectul de lege, spune că oricine trădează Rusia trebuie să sufere. Sursa foto: Profimedia Images

Parlamentarii ruși dezbat confiscarea proprietăților și bunurilor celor care „discreditează” armata, critică războiul cu Ucraina și răspândesc informații „deliberat false” despre acțiunile militare ale Moscovei. Veacheslav Volodin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin și președinte al Dumei de Stat, a numit noul proiect de lege „legea ticălosului”, transmite Reuters.

„Legea ticălosului” poate fi comparată cu vânătoarea de vrăjitoare din anii 1930 a dictatorului sovietic Iosif Stalin, cu retorica „dușman al statului”, și ar putea afecta mii de ruși care s-au pronunțat împotriva invaziei Ucrainei de către Moscova.

Criticile pentru ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială” în Ucraina au fost catalogate efectiv ca o crimă în Rusia, din ziua în care a început acum aproape doi ani, dar noul proiect de lege urmărește să introducă pedepse mai dure.

Ar permite statului, de exemplu, să pună mâna pe proprietatea rușilor care au criticat războiul și au părăsit țara, dar care continuă să se bazeze pe veniturile din închirierea caselor sau apartamentelor lor în Rusia.

Președintele Dumei de Stat, Veacheslav Volodin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a numit noul proiect „Legea ticălosului”.

„Toți cei care încearcă să distrugă Rusia, o trădează, trebuie să sufere pedeapsa meritată și să compenseze prejudiciul cauzat țării cu prețul proprietății sale”, a spus acesta în weekend, în timp ce a anunțat depunerea proiectului de lege.

Legea existentă împotriva „discreditării” armatei ruse, care acoperă infracțiuni precum „justificarea terorismului” și răspândirea „știrilor false” despre forțele armate, este folosită în mod regulat pentru a reduce la tăcere criticii la adresa președintelui rus Vladimir Putin, notează Al Jazeera.

Mulți activiști, scriitori, bloggeri și cetățeni ruși au primit pedepse lungi cu închisoarea conform legii în vigoare.

Popularul scriitor Dmitry Glukhovsky a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare, după ce un tribunal de la Moscova l-a găsit vinovat în august pentru răspândirea deliberată de informații false despre forțele armate ale Rusiei.

Unul dintre cei mai bine vânduți romancieri ai țării, cunoscut sub pseudonimul Boris Akunin, a fost acuzat conform legii și adăugat la registrul rus al „extremiștilor și teroriştilor”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri