Rusia vrea să decupleze Ucraina de la centrala nucleară Zaporijie. „Dacă vrea curent, să plătească”

Data actualizării: Data publicării:
Centrala nucleară de la Zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie. Foto: Energoatom

Rusia vrea să decupleze Ucraina de la centrala sa nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată de armata rusă, dacă Kievul refuză să plătească Moscovei pentru electricitatea produsă, a declarat vicepremierul rus Marat Husnullin.

Această declaraţie se adaugă celor făcute de alţi responsabili ruşi în ultimele săptămâni lăsând să se înţeleagă că Rusia pregăteşte o ocupaţie de durată sau anexarea zonelor din sudul Ucrainei pe care în prezent le controlează, regiunea Herson şi o parte importantă din regiunea Zaporojie, scrie AFP, citată de Agerpres.

„Dacă sistemul energetic al Ucrainei este pregătit să accepte şi să plătească, atunci (centrala) va putea lucra pentru Ucraina. Dacă (Ucraina) nu acceptă, atunci (centrala) va funcţiona pentru Rusia”, a declarat miercuri Husnullin, în cursul unei vizite la centrala nucleară, după cum au relatat agenţiile de presă ruse.

„Noi avem o mare experienţă în centralele nucleare, avem companii în Rusia care au această experienţă, nu există nicio îndoială că (cea din Zaporojie) va continua să funcţioneze", a spus el.

Agenţia nucleară Energoatom a asigurat joi dimineaţă că centrala din Zaporojie aprovizionează în continuare Ucraina cu electricitate.

În 2021, înainte de ofensiva rusă în Ucraina, lansată în 24 februarie 2022, această centrală reprezenta 20% din producţia anuală de electricitate a Ucrainei şi 47% din cea produsă de segmentul nuclear ucrainean.

Forţele Moscovei au preluat controlul la începutul lunii martie asupra acestei centrale situate în oraşul Energodar, în sudul Ucrainei, separat de fluviul Nipru de capitala regiunii cu acelaşi nume, aflată încă sub control ucrainean.

Confruntările care au avut loc acolo în primele zile ale conflictului au stârnit temeri în legătură cu o posibilă catastrofă nucleară în această ţară, unde un reactor a explodat în 1986 la Cernobîl.

Vicepremier rus: Rusia este aici pentru a rămâne

Vicepremierul rus Marat Husnullin a afirmat, între altele, că Rusia este aici pentru a rămâne, sugerând astfel că anexarea este o opţiune.

„Consider că viitorul acestei regiuni este să lucreze în familia noastră prietenoasă rusă. De aceea am venit, să ajut cât mai mult la integrarea” ei, a spus acesta.

Responsabili ruşi şi autorităţile proruse instalate de Moscova au afirmat săptămâna trecută că, de asemenea, regiunea ucraineană Herson este foarte probabil să fie anexată de Rusia.

Controlul Rusiei asupra litoralului Mării Azov (Herson, Zaporojie şi Doneţk), inclusiv portul Mariupol, permite constituirea unui coridor terestru care să lege teritoriul rus de peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri