Cum a fost demascat „bărbatul în negru”, polițistul care a terorizat mai multe femei ce protestau împotriva războiului din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Protestatară reținută de poliție la Moscova
Femeile abuzate speră că dezvăluirea identității „bărbatului în negru” care le-a terorizat va forța autoritățile să deschidă o anchetă penală. Foto: Profimedia Images

Comanda de mâncare la pachet a unui ofițer rus de poliție a fost indiciul cheie care a ajutat un grup de femei ce au fost terorizate de acesta pentru că au protestat împotriva războiului din Ucraina să îi dezvăluie adevărata identitate, relatează BBC.

Femeile, cu vârste cuprinse între 19 și 26 de ani, participau la protestele de la Moscova din luna martie împotriva invadării Ucrainei atunci când au fost reținute de ofițeri și aruncate în spatele unei dube de poliție.

Cele mai multe nu se cunoșteau între ele, dar, în ciuda circumstanțelor, atmosfera înăuntrul dubei era una aproape veselă. Femeile au creat un grup de Telegram în timp ce erau transportate la secția de poliție din districtul Brateievo.

Ceea ce s-a întâmplat apoi a fost mult mai rău decât își puteau imagina.

În următoarele șase ore, femeile au suferit abuzuri verbale și fizice care, în anumite cazuri, ar putea fi considerate tortură – una dintre victime a spus că i-a fost pusă o pungă de plastic pe cap pentru a fi privată de oxigen.

„Bărbatul în negru” și căutările care au dus la descoperirea identității ofițerului abuziv

Abuzurile au fost comise de același ofițer de poliție anonim îmbrăcat în haine de civil: un bărbat înalt, atletic și îmbrăcat cu o bluză cu guler negru. De atunci, porecla folosită pentru ofițer pe grupul de Telegram al femeilor abuzate a devenit „bărbatul în negru”.

Două dintre femei, Marina și Alexandra, l-au înregistrat pe „bărbatul în negru” cu telefoanele lor. Într-una dintre înregistrări ofițerul poate fi auzit cum strigă și încearcă să le intimideze pe femei.

După ce au fost eliberate, victimele sale au hotărât să descopere cine este ofițerul care le-a abuzat.

Proteste Moscova
Femeile abuzate, cu vârste cuprinse între 19 și 26 de ani, participau la protestele de la Moscova din luna martie împotriva invadării Ucrainei atunci când au fost reținute de ofițeri și aruncate în spatele unei dube de poliție. Foto: Profimedia Images

„Dacă trăim pur și simplu ca și când nimic nu s-a întâmplat, dacă doar publicăm înregistrările și ne ascundem, cel mai probabil, ei vor crede că ar putea să o facă din nou și că vor scăpa complet nepedepsiți”, a spus Marina, o studentă de 22 de ani.

Înfățișarea „bărbatului în negru” le-a rămas în memorie, dar femeile nu l-au putut găsi pe niciunul din site-urile poliției. Fără a avea un nume cu care să îl asocieze, rețelele sociale nu erau nici ele o variantă.

După două săptămâni de căutări, victimele ofițerului abuziv erau gata să se dea bătute. Și, dintr-o dată, a venit și momentul pe care îl așteptau. În luna martie a avut loc o scurgere uriașă de informații de pe site-ul Yandex Food, o aplicație foarte populară în Rusia care livrează mâncare.

Grupul a venit cu o idee ingenioasă: au început să caute prin informațiile făcute publice să vadă dacă există comenzi făcute din secția de poliție Brateievo în ultimul an. Au descoperit că nouă clienți au comandat mâncare din acea secție. Se putea oare ca unul dintre ei să fie „omul în negru”?

„Am început să plâng. Nu îmi venea să cred că am reușit”

Cele mai multe date de pe Yandex includ doar un prenume și un număr de telefon. Grupul de femei a folosit aceste informații pentru a identifica o serie de profiluri de pe rețelele sociale pentru angajații secției de poliție, dar niciuna dintre persoanele care apăreau în poze nu semăna cu interogatorul lor.

Într-un final au ajuns la numele Ivan – un nume des întâlnit în Rusia. Numărul lui de telefon, însă, a reprezentat un indiciu esențial pe care femeile l-au folosit pentru a ajunge la șase anunțuri de pe site-ul comercial Avito.ru.

Unul dintre anunțuri, pentru o mașină Skoda Rapid care a fost vândută într-un loc aflat la 10 minute de secția de poliție din Brateievo, postat în 2018, includea un nume complet: Ivan Riabov.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Având la dispoziție numele său întreg, femeile au putut să caute și o poză cu acesta, iar Anastasia, în vârstă de 19 ani, a dat aproape imediat peste o persoană pe care a recunoscut-o.

„Am început să plâng. Nu îmi venea să cred că am reușit”, a spus Anastasia, care a distribuit poza cu restul grupului. Toate femeile au fost de acord că acela era „bărbatul în negru”. Acum, femeile speră că descoperirea lor va forța autoritățile să deschidă o anchetă penală.

„Putin ne-a spus să vă omorâm pe toți cei de genul vostru. S-a terminat!”

Riabov poate fi auzit în înregistrarea audio în timp ce urlă la Marina ca să o facă să îi răspundă la întrebări, amenințând-o că altfel o va lovi cu cizma peste cap. Marina spune că ofițerul a urlat la ea timp de 14 minute și că a lovit-o cu piciorul în timp ce o amenința cu un pistol îndreptat spre fața ei.

Anastasia, care aștepta afară, își aduce aminte că a auzit urlete și lovituri. Când și ea a refuzat să coopereze, femeia spune că Riabov a bătut-o cu o sticlă cu apă, pe care apoi a turnat-o pe ea, și i-a pus o pungă de plastic pe cap, pe care i-a ținut-o pe față câte 30 sau 40 de secunde.

Alexandra, în vârstă de 26 de ani, a reușit la rându-i să înregistreze momentele în care a fost abuzată de Riabov, care a spus: „Crezi că o să avem probleme din cauza asta? Putin ne-a spus să vă omorâm pe toți cei de genul vostru. S-a terminat! Putin e de partea noastră!”

Riabov a amenințat-o apoi cu moartea, adăugând: „Apoi, o să-mi dea și un bonus pentru asta.”

Cel puțin 11 dintre femeile reținute spun că au fost abuzate fizic de „bărbatul în negru”. Când ele au publicat înregistrările audio, un politician rus a cerut să se ia măsuri în acest caz, însă comisia de anchetă a decis că nu există destule dovezi pentru începe o investigație.

Marina, Anastasia și Alexandra speră că acum, când identitatea celui care le-a abuzat a fost dezvăluită, cineva va fi tras la răspundere și se va face dreptate. „Vrem să facem să fie posibil ca legea să îi afecteze”, a spus Marina. „Nimeni nu poate face asta unei alte persoane, chiar dacă este un oficial guvernamental.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri