Kremlinul anunță că Gazprom e gata să-și sporească livrările către Europa, dar vrea să încheie mai multe contracte

Data publicării:
manometru pe o conducta de gaze
Kremlinul anunță că Gazprom este gata să sporească livrările de gaz către Europa, dar „este interesat” de mai multe contracte Foto: Guliver/GettyImages

Gigantul rus Gazprom este dispus să majoreze livrările de gaze naturale către Europa, în condițiile în care prețurile la energie cresc, însă Gazprom „este interesat” să încheie mai multe contracte de livrare a gazelor. Anunțul a venit duminică direct de la Kremlin, prin intermediul purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, relatează Reuters, care preia o știre a agenției Interfax.

„Este posibil să ajungă mai mult gaz de la Gazprom, care să fie pompat în capacităţile de stocare? Este posibil. Gazprom este pregătit. Mai mult, compania a acoperit deja toate solicitările de majorare a livrărilor”, a declarat Dmitri Peskov, referindu-se la nivelul gazelor stocate în Europa, scrie Agerpres.

Dmitri Peskov susține că Gazprom îşi îndeplineşte toate obligaţiile în privinţa livrărilor de gaze. „Este Gazprom pregătit pentru mai mult, pentru semnarea mai multor contracte? Gazprom este interesat de aşa ceva, deoarece consumatorii noştri din Europa sunt principalii noştri parteneri”, a punctat oficialul rus.

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a cerut Rusiei să furnizeze Europei o cantitate mai mare de gaze naturale, apreciind că actuala criză din energie este o oportunitate pentru Moscova să arate că este „un furnizor de încredere”. Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale de a livra gaze Europei, dar exporturile sale către continent încă sunt la un nivel mai scăzut decât în 2019, înaintea pandemiei. O cantitate mai mare de gaze naturale ar ajuta Europa să-şi majoreze rezervele înainte de iarnă, se arată în raportul IEA.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 250% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, al cererii ridicate din Asia şi al întreruperilor în aprovizionare. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la sfârșitul anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Rusia, care a mai fost la originea unor întreruperi ale livrărilor de gaz către Europa în plină iarnă, în ceea ce s-a numit „războiul gazului”, este acuzată adesea că se folosește de monopolul Gazprom ca de o armă politică. 

Partenerii noștri