Kremlinul susţine că europenii încep să întoarcă spatele Kievului

Data publicării:
peskov se pregateste de declaratii
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, susține că Zelenski se află „într-o poziţie foarte dificilă”. Foto: Profimedia

Kremlinul a susţinut marţi că europenii încep să întoarcă spatele Ucrainei, o nouă săgeată lansată de Moscova într-un moment în care continuarea ajutorului pentru Kiev suscită tensiuni interne în Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite ale Americii (SUA), informează AFP.

„Europenii îşi dau foarte bine seama că şi-au aruncat banii pe fereastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, pentru agenţii de presă ruse.

În opinia lui Peskov, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află astfel „într-o poziţie foarte dificilă”. „El nu mai primeşte bani, nu mai sunt suficiente obuze pentru el în străinătate şi el are probleme acasă”, în Ucraina, a adăugat Peskov, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Kremlinul se străduieşte în ultimele săptămâni să prezinte ţările occidentale, principalele susţinătoare ale Kievului, ca fiind dezbinate în faţa drumului de urmat în ceea ce priveşte Ucraina, după aproape doi ani de ofensivă a Rusiei.

Tonul este mult mai optimist la Moscova după eşecul contraofensivei ucrainene anul trecut.

Astfel, frontul care se întinde în Ucraina pe circa 1.000 de km este îngheţat, în avantajul armatei ruse, care ocupă aproape 20% din teritoriul ţării vecine şi care a putut în ultimele luni să-şi întărească poziţiile, mobilizând în acelaşi timp industria naţională pentru a-i furniza muniţiile necesare în vederea continuării ofensivei sale.

Marţi, Dmitri Peskov şi-a exprimat de asemenea satisfacţia în legătură cu disensiunile din cadrul clasei politice americane, republicanii continuând să blocheze un ajutor important destinat Kievului.

„La un moment dat, (preşedintele american Joe) Biden a declarat că este vorba de o investiţie pentru americani”, a spus Peskov cu privire la ajutorul pentru Ucraina. „Dacă îl considerăm ca atare, atunci el a suferit un faliment”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ucraina a exprimat la rândul său temeri în legătură cu diminuarea sprijinului occidental, după doi ani de conflict care au uzat opinia publică şi odată cu apropierea unor importante termene electorale - alegerile europene din iunie în UE şi cele prezidenţiale din noiembrie în SUA.

Potrivit Institutului Kiel, din Germania, ţările occidentale au promis deja peste o sută de miliarde de dolari Ucrainei pentru a-i susţine economia, puternic afectată de conflict.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri