Referendum la Moscova pentru botezarea cu nume războinice a pieței de lângă Ambasada SUA. Care sunt variantele supuse la vot

Data actualizării: Data publicării:
Ambasada SUA de la Moscova
„În ziua de azi, holurile și birourile ambasadei sunt tăcute, din păcate”, a scris Sullivan. „Etaje întregi au rămas neocupate”. Foto: Profimedia Images

Locuitorii Moscovei aleg online un nume pentru piața de lângă Ambasada Statelor Unite din capitala Rusiei, scrie The Moscow Times, care arată că variantele de denumiri propuse au legătură cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Moscoviții au de ales între trei variante de nume pentru piața de la intersecția străzilor Bolșoi Deviatinski și Koniușkovskaia, care momentan nu are nicio denumire.

Variantele propuse sunt „Piața Apărătorii Donbasului”, „Piața Republicii Populare Donețk” și „Piața Erou al Rusiei Vladimir Artiomovici Șoga”, în onoarea comandantului unui batalion separatist, care a fost ucis în luptă pe 5 martie.

Alegătorii, care votează online pe o platformă a primăriei din Moscova, au și o a patra opțiune: să delege dreptul de alegere a numelui către oficialitățile locale.

„Administrașia orașului a primit numeroase propuneri de la cetățeni cu diferite nume (pentru piață - n.r.), așa că am decis să supunem chestiunea unui referendum local”, se arată pe pagina primăriei, potrivit Moscow Times.

„Ca rezultat (al votului), memoria apărătorilor Donbasului de neo-naziști va fi imortalizată pe harta orașului”, mai precizează primăria, cu referire la declarațiile lui Vladimir Putin, potrivit căruia invazia Rusiei în Ucrtaina va „denazifica” țara.

Platforma pe care se desfășoară referendumul a înregistrat peste 25.000 de voturi până luni, dar nu indică și când se va închide votul.

Consiliul Local din Moscova a solicitat luna aceasta ca piața să fie denumită „Apărătorii Donbasului” și să fie folosită ca adresă pentru Ambasada Statelor Unite.

Ambasada SUA la Moscova s-a declarat „surprinsă, dar nu ofensată” de propunere și a venit cu propria interpretare a numelui propus.

„«Piața Apărătorii Donbasului» este în onoarea soldaților ucraineni care își apără cu eroism țara de agresiunea Kremlinului”, a scris Ambasada SUA pe rețeaua Telegram.

Inițiativa Moscovei este în oglindă cu demersuri similare în mai multe capitale europene, unde străzi au fost redenumite în semn de sprijin pentru Ucraina, după ce țara a fost invadată de Rusia în luna februarie.

În 2018, Washingtonul a votat pentru redenumirea pieței din fața Ambasadei Rusiei în SUA în memoria lui Boris Nemțov, lider al opoziției, asasinat în 2015, în apropiere de Kremlin.

Parlamentarii ruși au protestat la vremea respectivă, declarând „ofensatoare” inițiativa, iar unul dintre ei chiar a propus redenumirea adresei din Moscova unde se afă Ambasada SUA în „Fundătura Nord-Americană, nr. 1”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri