Rusia amenință cu un răspuns militar dacă SUA și NATO aduc arme nucleare în Europa: „Va fi o confruntare”

Data actualizării: Data publicării:
Russia's Deputy Foreign Minister Sergei Ryabkov attends an online press conference
Serghei Ryabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei. Foto: Profimedia

Ministrul rus adjunct de Externe, Serghei Riabkov, a avertizat luni asupra unei confruntări dacă Statele Unite și NATO nu oferă Rusiei garanții de securitate în privința extinderii spre est, scrie Reuters, preluând agenția rusă RIA Novosti.

Una din îngrijorările majore ale Moscovei este aceea că sisteme de armament care înainte erau interzise de Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) ar putea să apară în Europa, la propunerea partenerilor NATO, a declarat Serghei Riabkov într-un interviu pentru RIA Novosti. Statele Unite și Rusia s-au retras din Tratatul INF în 2019.

„Va fi o confruntare, asta urmează (...). În prezent, ele (armele - n.r.) nu există, avem un moratoriu unilateral și facem apel la SUA și la NATO să se alăture acestui moratoriu”, a declarat Serghei Riabkov.

„Lipsa de progres în soluţionarea politico-diplomatică a acestei probleme va face ca răspunsul nostru să fie militar şi tehnico-militar”, a mai adăugat el.

Diplomatul rus a subliniat că Rusia nu are încredere în NATO, chiar dacă ar da asigurări în privința armelor.

„Asigurări că NATO nu intenționează să desfășoare arme nucleare nu ne conving deloc. În primul rând, pentru că nu avem niciun fel de încredere în NATO. De multe ori ne-am trezit în situaţia în care astăzi spun un lucru, mâine altul, iar peste un an, un al treilea lucru. Şi o fac ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.”

În noiembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut MAE de la Moscova „să obţină pentru Rusia garanţii importante de securitate pe termen lung”. Liderul de la Kremlin a explicat că aceste garanţii caută să evite „producerea unui conflict”. Potrivit preşedintelui rus, una dintre „liniile roşii” pe care Occidentul nu trebuie să le treacă este extinderea NATO către est, îndeosebi către Ucraina.

Ministerul rus de Externe a cerut chiar. o denunțare „formală” a deciziei de la summitul NATO din 2008 de la Bucureşti, că „Ucraina şi Georgia vor deveni membre NATO”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a opus însă oricărei intervenţii a Rusiei în relaţiile dintre Alianţă şi Ucraina, refuzând să excludă o posibilă aderare a Kievului, aşa cum dorește Moscova.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri