Rusia insistă cu gazoductul South Stream

Data publicării:
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, face declaratii de presă
Președintele Rusiei, Vladimir Putin. Foto: Guliver/Getty Images

Rusia reintroduce ghimpele South Stream în coasta Europei, pe ascuns. Proiectul declarat ilegal de Bruxelles este acum forţat prin TurkStream, acea conductă externă care acum ar urma să fie prelungită în estul eureopean. Cotidianul rusesc Kommersant susţine că aceasta ar fi, de fapt, ruta South Stream, pe care Uniunea Europeană a blocat-o în decembrie 2014, la presiunile americanilor.

Ruşii spuneau că gazoductul nu e gândit să ducă în viitor gaze în estul Europei, ci e făcut pur şi simplu pentru a acoperi nevoile Turciei. Însă Turcia nu duce lipsă de o astfel de infrastructură şi este deja al doilea cel mai mare consumator de gaze ruseşti.

Ba mai mult, TurkStream avea deja gândită o capacitate atât de mare încât de unul singur ar putea acoperi jumătate din consumul ţării.

Aşa că decizia de a prelungi gazoductul nu este decât un semn foarte clar că Rusia nu vrea să renunţe la poziţia sa de principal furnizor în regiune.

Gazoductul TurkStream este conducta care va duce gaze ruseşti prin Marea Neagră în Turcia, chiar la graniţa cu Grecia, de unde ar putea fi extinsă ulterior în sudul şi estul Europei. În sine, face parte din eforturile autorităţilor de la Moscova de a evita Ucraina ca rută pentru tranzitul gazelor ruseşti spre Europa, regiune care importă aproximativ o treime din necesarul de la Gazprom. Iar pentru asta, gigantul rus a pus deja la punct planuri pentru a prelungi conducta de gaze naturale TurkStream prin Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovacia. Practic ar urma să fie o ramificaţiei a magistralei pe care Gazprom a început să o contruiască încă din mai anul trecut. Prin această extindere, Rusia nu urmăreşte să ajungă doar în Balcani, pentru că din moment ce ajunge în Ungaria, atunci întreaga piaţă europeană i se deschide.

Gazprom intenţionează să demareze livrarea de gaze prin TurkStream iniţial către Bulgaria și Serbia, urmând ca livrările spre Ungaria să înceapă în 2021, iar cele spre Slovacia la mijlocul lui 2022.

Planurile pentru un nou gazoduct au început încă din 2015, când Uniunea Europeană a bătut ultimul cui în sicriul South Strem, proiectul iniţial al ruşilor care viza o conducă transcontinentală prin care s-ar fi pompat anual 63 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc în Europa. A fost o veste dezamăgitoare mai ales pentru Bulgaria, care spera să primească gaz direct din Rusia şi nu prin Ucraina. Prin anularea proiectului, Bulgaria a pierdut atunci promisiuni de peste 6 mii de noi locuri de muncă şi investiţii de peste 3 miliarde de dolari. Motivele care au dus la abandonarea proiectului South Stream sunt mai multe.

În primul rând e vorba de costuri. Gazprom a cheltuit 9,4 miliarde de dolari pentru construirea segmentelor ruseşti ale conductei. Gazoductul urma să fie prelungit pe sub Marea Neagră. Însă Rusia nu a mai riscat să realizeze costisitoarea porţiune submarină câtă vreme Bulgaria a blocat, la presiunile Comisiei Europene, lucrările la propriul segment al conductei.

Aşadar, după moartea proiectului South Stream, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că porţiunea deja construită de Gazprom, va deveni partea rusească a unui gazoduct spre Turcia. Aşa a apărut TurkStream, care ar urma să fie gata la finalul anului viitor.

Acum, documentele trimise operatorilor de transport din Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovacia, arată că Gazprom a ales deja o rută pentru livrările de gaze spre Europa printr-un al doilea tronson al conductei TurkStream.

Un nou tentacul ce ar urma să înlocuiască ruta South Stream sub un alt nume, o investiţie ce ar urma să coste întregul proiect alte 1,6 miliarde de dolari.

Potrivit cotidianului rusesc Kommersant, Bulgaria este interesantă să participe la acest plan, iar Serbia se declară pregătită să se conecteze la conductă pentru consolidarea securităţii energetice a ţării şi a regiunii.

În plus, şi Grecia se arată interesată să primească pe teritoriul său gazoductul TurkStream, dorind să ia parte la investiţiile strategice din Rusia. Acest gazoduct este victoria preşedintelui rus Vladimir Putin, în faţa lui Donald Trump care momeşte Europa Centrală şi de Est cu gaz lichefiat american.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri