Vladimir Putin salută „devotamentul” unui scriitor stalinist

Data publicării:
Russian President Vladimir Putin Visits China
FOTO: Guliver/Getty Images

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a salutat luni „devotamentul” şi cariera scriitorului şi jurnalistului rus Alexander Prohanov, cunoscut pentru poziţiile sale ultranaţionaliste, staliniste şi antisemite, relatează AFP, citată de Agerpres.

Russian President Vladimir Putin Visits China
FOTO: Guliver/Getty Images

„Aţi parcurs un important drum profesional şi v-aţi găsit vocaţia în activitatea editorială, în activitatea socială, literară şi jurnalistică”, a spus Putin într-un mesaj adresat scriitorului care a împlinit 80 de ani.

„Aţi rămas întotdeauna fidel principiilor şi ideilor dvs. civice. Vă doresc sănătate şi realizarea proiectelor pe care vi le-aţi propus”, a adăugat preşedintele rus, citat într-un comunicat transmis de Kremlin.

Admirator al lui Stalin, Alexander Prohanov promovează ideea „civilizaţiei unice” pe care, în opinia sa, ar fi fondat-o dictatorul sovietic. El apără de asemenea ideile imperialiste de restaurare a „Marii Rusii”, ceea ce ar presupune recuperarea de teritorii pierdute după căderea URSS.

În 2014, el a spus că evreii care susţin manifestaţiile pro-europene din Piaţa Maidan din Ucraina „grăbesc un al doilea Holocaust” prin faptul că îi susţin pe reformatorii „fascişti” europeni.

În romanul său „Domnul Hexogen”, un personaj evreu spune că evreii vor să recupereze sânge şi organe de la ruşi pentru a le vinde în centre medicale în Israel.

Făcând apel la un nou Război Rece cu Occidentul, el şi-a exprimat sprijinul pentru separatiştii proruşi, după declanşarea conflictului împotriva forţelor Kievului în estul Ucrainei în 2014.

Jurnalist şi scriitor de succes, Alexander Prohanov a fondat în anii 1990 publicaţia radicală de opoziţie Zavtra, în care critica politica preşedintelui Boris Elţin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri