Video Rușii au demolat complet teatrul din Mariupol. Kievul: „Pot șterge urmele crimei, dar criminalii de război nu vor scăpa nepedepsiți”

Data publicării:
Un buldozer printre ruinele unde s-a aflat teatrul din Mariupol
Rușii au demolat complet teatrul din Mariupol unde în luna martie au fost uciși sute de civili ucraineni într-un bombardament. Captură gif: Twitter/Ministerul ucrainean al Apărării

Kievul și-a exprimat furia după ce rușii au finalizat demolarea fostului teatru din Mariupol. Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video cu un exacvator care acționează printre ruinele și molozul rămase după dărâmarea clădirii.

„Iată ce a mai rămas din Teatrul Dramatic din Mariupol, unde sute de civili au murit în urma unui bombardament intenționat și barbar al ocupanților (ruși). Pot distruge locul crimei, dar criminalii de război nu pot scăpa nepedepsiți”, este comentariul care însoțește imaginile din postarea publicată pe pagina de Twitter a ministerului apărării din Ucraina.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rușii au început demolarea teatrului în luna decembrie 2022. Guvernul ucrainean a acuzat cu acel prilej autorităţile proruse din oraşul ocupat Mariupol, din sud-estul Ucrainei, că demolează ruinele teatrului dramatic din oraş.

Clădirea devenise un simbol al conflictului, după ce a fost folosită drept adăpost pentru civili încă de la începutul invaziei ruse și a fost bombardată pe 16 martie, într-un atac în care se estimează că au fost ucişi peste 500 de civili.

Clădirea fusese special semnalizată ca adăpost pentru copii, cu o inscripție mare „Deti” („Copii”) , scrisă pe asfalt în fața teatrului și care putea fi văzută de la mare înălțime.

teatru mariupol maxar profimedia-0671266794
Clădirea teatrului din Mariupol, fotografiată din spațiu de compania Maxar. În fața și în spatele clădirii se vede scris cu litere mari cuvântul COPII. Foto: Profimedia Images

În timpul bombardamentului, în clădire se aflau în jur de 1.000 de persoane. Ucrainenii au acuzat forțele ruse că „au distrus în mod intenționat și cinic Teatrul Dramatic”.

„Teatrul Dramatic a fost distrus în mod cinic de de mesagerii Lumii ruse. Fasciștii secolului 21 nu au fost opriți nici de uriașa inscripție COPII, nici de declarațiile oamenilor, care au spus că sunt civili pașnici - femei, copii, bătrâni. Ocupantul știa unde lovește. Putem reconstrui clădirea, dar nu ne vom putea aduce înapoi prietenii, vecinii, rudele, persoanele iubite. Binecuvântată fie amintirea tuturor victimelor inocente ale acestui război nebun pornit împotriva Ucrainei de către statul agresor, statul terorist Rusia”, se arată într-o declarație a consiliului local de la acea vreme.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri