Rușii care trăiesc în Occident nu se mai înțeleg cu prietenii și rudele din țară, din cauza propagandei Moscovei

Data publicării:
oameni pe strada in moscova
Rușii care trăiesc în Occident nu se mai înțeleg cu prietenii și rudele din țară, din cauza propagandei Moscovei. Foto: Profimedia

Tot mai mulți ruși care trăiesc în Occident spun că discuțiile despre război cu prietenii și membrii familiilor care au rămas în Rusia au devenit mai dificile. Cei radicalizați de propaganda Moscovei refuză total dialogul, relatează NBC News.

Daria Leshchenko a spus că o prietenă apropiată din Moscova, o tânără progresistă care lupta pentru drepturile femeilor în Rusia, nu mai vorbește cu ea.

Leshcenko, o tânără de 24 de ani care trăiește în Marea Britanie, a povestit că a fost șocată când prietena ei a postat pe rețelele sociale un mesaj de sprijin pentru președintele rus Vladimir Putin și că nu-i mai răspunde la mesaje.

Leshchenko lucrează la Londra acum, dar a păstrat legătura cu colegii din Rusia, înainte de război. De când a început invazia, relațiile cu aceștia au început să se destrame, a spus ea.

„Nu mai am mulți prieteni în Rusia cu care să vorbesc după aceste săptămâni și aveam o mulțime înainte”, a spus ea.

Aceasta este o problemă cu care se confruntă tot mai mulți expatriați ruși care trăiesc în Occident. După ce Putin i-a numit pe rușii care locuiesc în străinătate „scursuri” și „trădători”, luna aceasta, conversațiile expaților cu rudele și prietenii de acasă au devenit tensionate sau evită cu totul subiectul războiului. Numeroși ruși au fugit din țară ca urmare a invaziei și a represiunii, probabil definitiv, dar părerile celor care se află încă în Rusia s-au radicalizat în sprijinul Kremlinului.

Leshcenko a spus că este din ce în ce mai dificil să vorbești cu prietenii de acasă, în condițiile în care Kremlinul controlează mass-media și liniile de comunicare. Cei care nu au fugit din țară refuză să vorbească cu ea despre conflict, dau vina pe Occident și SUA sau spun că, deși nu le place războiul, dar simt că trebuie să sprijine regimul și armata.

O altă prietenă a lui Leshcenko din Rusia, care nu era interesată de politică înainte, a întrebat-o despre părerile Occidentului și a părut curioasă să afle mai multe. Dar apoi prietena a susținut că atacurile rusești, precum bombardarea unei maternități din Mariupol, au fost organizate de Occident. Ea a insistat că femeia gravidă fotografiată de Associated Press când era evacuată din spital era de fapt o prostituată și era machiată ca să pară rănită în bombardament - o linie recentă a propagandei rusă. De fapt, femeia chiar era o pacientă a spitalului și a murit din cauza rănilor suferite.

Între timp, rușii care se opun lui Putin și regimului său fug din țară - și acest lucru nu a trecut neobservat la Moscova.

Presa rusă a relatat că Serghei Plugotarenko, șeful Asociației Ruse pentru Comunicații Electronice, a spus că între 50.000 și 70.000 de specialiști în IT au plecat din țară de la începutul războiului, în mare parte în Turcia, Emiratele Arabe Unite, Armenia, Georgia și statele baltice. Singurul lucru care a împiedicat mai mulți să plece a fost prețul ridicat al biletelor de avion și dificultățile provocate de sancțiunile internaționale.

Rușii care au bani să plece merg în țări precum Israel sau Turcia, care rămân deschise zborurilor rusești și nu necesită vize.

„Nu există cale de întoarcere. Până când Putin va pleca, întreaga clasă de mijloc și intelectualitatea și clasa liberală din Moscova și Rusia va trebui să plece”, a spus Vladislav Davidzon, membru la Centrul Eurasia al Consiliului Atlantic.

„Nu este nimic de făcut în privința asta. Putin ne-a adus în acest punct”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri