Rușii susțin că au bombardat o clădire cu „mercenari francezi” în Ucraina. Franța dezminte și acuză Rusia de „manipulare grosolană”

Data publicării:
clădire bombardată în Harkov, Ucraina
Foto: Profimedia Images

Franța a dezmințit afirmațiile făcute de ministerul apărării rus, care susținea, marți, că a atacat o clădire din Ucraina în care erau desfășurați „mercenari francezi”. Guvernul francez spune că nu are „mercenari” în Ucraina și a calificat afirmațiile statului agresor drept o „manipulare grosolană.”

„Franţa nu are mercenari nici în Ucraina şi nici altundeva, spre deosebire de alţii. Aceasta este o nouă manipulare grosolană a Rusiei. Nu trebuie să i se dea mai multă importanţă decât precedentelor şi următoarelor, care vor apărea imediat”, a transmis diplomația franceză.

„Ministerul rus al apărării susţine că a ucis «mercenari francezi», dar a atacat în realitate infrastructuri energetice şi medicale”, a reacţionat, pe Twitter, ONG-ul All Eyes on Wagner.

Aceste acuzaţii ale rușilor vin după ce preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat, marţi, că Franţa urmează să livreze Ucrainei alte 40 de rachete cu rază lungă de acţiune de tip SCALP şi să semneze un acord de securitate cu Ucraina pe o perioadă de zece ani. Aliaţii Ucrainei au lansat, joi, la Paris, o „Coaliţie a Artileriei”, pentru a răspunde nevoilor acute de armament ale Ucrainei.

Rusia a susținut că a lansat atacuri asupra unei clădiri în care erau desfăşuraţi „mercenari francezi”, la Harkov, al doilea oraş ucrainean, situat în nord-estul ţării.

„În seara de 16 ianuarie, forţe armate ruse au efectuat un atac de precizie asupra unui punct de desfăşurare temporară a unor combatanţi străini, la Harkov, al cărui nucleu era constituit de mercenari francezi”, a anunţat, pe Telegram, ministerul rus al apărării.

Potrivit rușilor, „atacul a distrus complet clădirea în care erau staţionaţi mercenarii” şi a provocat moartea a peste 60 de oameni şi rănirea altor 20. Susținerile Rusiei nu pot fi verificate independent. În același timp, Ucraina a anunțat că atacul rusesc a fost unul cu rachete de tip S-300 și a rănit 17 oameni, inclusiv două femei care sunt în stare gravă și a avariat clădiri rezidențilale locuite de civili.

Rusia bombardează cu regularitate regiunea Harkov, unde autorităţile ucrainene au anunţat evacuarea a 26 de sate, din cauza ameninţării unui asalt al invadatorilor în zonă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri