S-a sinucis sau nu Hitler? Submarin nazist uriaș găsit în Marea Nordului

Data actualizării: Data publicării:
submarin

Asistăm, fără îndoială, la sfârșitul zvonurilor și al teoriilor conspiraționiste care înconjoară, de 70 de ani, moartea lui Hitler. Aceste teorii spun că dictatorul nu s-a sinucis, ci ar fi fugit la bordul unui submarin în America de Sud. Ei bine, cercetătorii tocmai au descoperit submarinul respectiv: de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, el zăcea pe fundul Mării Nordului.

Cercetătorii de la Muzeul Marinei de Război Jutland din Danemarca au făcut recent o mare descoperire: au găsit uriașul submarin U-3523, care era dat dispărut de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. De 70 de ani, această dispariție alimenta zvonurile legate de o posibilă fugă a lui Adolf Hitler în America de Sud, ipoteză ce contrazicea cărțile de istorie în care se spunea că Führer-ul a murit: într-un buncăr din Berlin, la 30 aprilie 1945, el s-a sinucis împușcându-se, iar corpul său a fost apoi incinerat. 

Zăcea în nisip într-o poziție ciudată

Din punct de vedere tehnic, U-3523, submarin de clasa XXI, era la vremea sa cel mai perfecționat din lume. Ar fi putut transporta 58 de pasageri până în America de Sud.

Poate că echipajul său voia într-adevăr să fugă pe continentul american, dar acum e sigur că nimeni de la bord nu a supraviețuit.

Nava a sfârșit cu botul înfipt în fundul marin, la câteva mile nautice de nordul Danemarcei. S-a întâmplat probabil  la 6 mai 1945. Era cu două zile înainte de capitularea Germaniei, dar la două zile după ce amiralul Dönitz, președintele Reich-ului și succesorul lui Hitler, ordonase tuturor submarinelor germane să se predea aliaților.

Scanerele folosite de cercetătorii de la muzeul din Thyboron au depistat U-3523 la 123 de metri adâncime, într-o poziție stranie: era poziționat oblic, cu prora înfiptă în fundul marin și cu pupa la 20 de metri mai sus.

Scufundat de un bombardier

Pilotul unui bombardier englez B24 anunțase că a atins submarinul U-3523 la 6 mai 1945, la 9 mile marine est de locul în care tocmai a fost descoperit. Dar faptul că nimeni nu i-a dat de urmă în toți acești ani n-a făcut decât să alimenteze zvonurile.

Mai mult, anul trecut, FBI a declasificat documente în care un informator anonim spune că l-a văzut pe Hitler și alte 50 de persoane debarcând de pe un submarin pe coastele argentiniene. Documentul n-a făcut decât să relanseze teoriile complotului în legătură cu moartea dictatorului.

Vârf al tehnologiei militare a epocii, clasa XXI, uriașă, ar fi putut să întoarcă poate soarta războiului dacă... ar fi apărut mai devreme. Un motor de aproape 80 de metri lungime, mai rapid, capabil să rămână mai mult sub apă, să navigheze de la un continent la altul, să determine dacă a fost depistat de adversar, să se scufunde până la 280 de metri adâncime...

Nu mai puțin de 118 asemenea uriași au fost asamblați pe șantierele naziste. Dar problemele de finisare și dificultățile de a pregăti echipajele au făcut ca numai patru să fie gata să ia calea mărilor. Două au fost puse la apă, dar n-au tras nicio torpilă. 84 au fost distruse de aliați la sfârșitul războiului, iar submarinele rămase au fost împărțite între forțele aliate. Planurile primului submarin cu propulsie nucleară, USS Nautilus, au fost inspirate de acest model nazist. 

Wilhelmbauer
Foto: wikipedia,org

În prezent, în lume nu mai există decât un singur submarin din clasa XXI, care se se poate vizita. Este la Bremenhaven, în Germania, și se numește Wilhelm Bauer (U-2540), fiind folosit până în 1982 pentru explorări oceanografice.

Citește și: ”Reîncepe războiul dintre Iohannis și Dragnea. Cine este arma secretă a președintelui

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri