„Să nu închidă ochii”. Rușii s-au plâns oficial Belgiei că insurgenții din Belgorod au „folosit armament belgian”

Data publicării:
vehicul militar distrus pe care a fost scris mesajul „pentru Bahmut”
Un vehicul distrus după insurgența din Belgorod, pe care sunt scrise cuvintele „pentru Bahmut”. Foto: Profimedia Images

Rusia l-a convocat, marți, pe ambasadorul belgian la Moscova pentru a-i cere explicații în ce privește presupusa folosire de către insurgenții ruși din Belgorod a unor arme din Belgia.

Potrivit diplomației lui Putin, ambasadorul a fost chemat pentru ca partea rusă să facă un „protest ferm în urma unor semnalări privind utilizarea unor arme fabricate în Belgia de către grupuri subversive care au efectuat atacuri teroriste în regiunea Belgorod”.

„Rusia a avertizat în mai multe rânduri împotriva pericolului ca forţele armate ucrainene să fie aprovizionate cu arme şi echipamente occidentale şi ca acestea să se răspândească în mod necontrolat”, au adăugat reprezentanții regimului criminal de la Kremlin. 

Rusia a cerut Belgiei „să nu închidă ochii asupra dovezilor din ce în ce mai numeroase ale sprijinului acordat” de Ucraina acestor grupuri armate, care „atacă civili şi infrastructură civile în Rusia”.

Aceste incursiuni, revendicate de grupuri armate ce se declară ruseşti şi luptă alături de armata ucraineană, a condus la confruntări violente în regiunea rusească Belgorod, la granița cu Ucraina.

Incursiunile au fost însoţite de bombardamente masive asupra satelor şi oraşelor ruseşti, care au făcut mai multe victime şi zeci de răniţi printre civili. Rusia a utilizat aviaţia şi artileria pentru a respinge aceste grupuri înarmate sosite din Ucraina.

Guvernul belgian a declarat, luni, că va cere „clarificări” Ucrainei cu privire la informaţiile despre utilizarea armelor de fabricaţie belgiană în timpul acestor incursiuni în Rusia.

Belgia, la fel ca alte ţări europene şi SUA, au furnizat arme Ucrainei cu condiţia ca acestea să nu fie utilizate pentru a lovi teritoriul rus, de teama unei escaladări a conflictului.

Potrivit publicaţiei americane Washington Post, insurgenții au utilizat la Belgorod vehicule militare care fuseseră furnizate Ucrainei de SUA şi Polonia, precum şi puşti fabricate în Belgia şi în Republica Cehă.

Ucraina a dezminţit orice implicare în aceste atacuri pe teritoriul rusesc.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri